Norsko se chystá snížit emise

Klimatická konference v Kodani se sice nakonec stala fiaskem, když prakticky veškeré návrhy striktně odmítla. Přesto se některé země dobrovolně odhodlaly snižovat své emise. A to i přesto, že aktuálně světem zní aféra a přední vědci přiznávají, že data o globálním oteplování falšovali.  
Norsko

je výjimečná země. Je sedmým největším exportérem . Zisky z tohoto obrovského přírodního bohatství přitom plynou do společného fondu, který investuje do akcií po celém světě. V roce 2009 tento fond oznámil, že vlastní 1% všech světových veřejně obchodovatelných akcií. Norská koruna zůstala v době jednou z nejstabilnějších měn.

Většina energie v Norsku je vyráběna za pomoci (98-99%). Zároveň má země obrovské zásoby . Přední představitelné si však uvědomují, že přírodní bohatství je tím, co bude mít ještě větší hodnotu v budoucnosti.

Proto v ohlásili masivní , a to o 30% do roku 2020. Jak toho chtějí dosáhnout? Především podporou budování pro , využívání biopaliv, stavbou většího množství , zachycováním samozřejmě také čili snižováním energetické náročnosti budov.

Třísetstránková zpráva norské vlády nazvaná „Klimatická kúra“ do nejmenších podrobností popisuje jakým způsobem se Norsko bude snažit snížit svou . Odhadované náklady jsou 188 dolarů na tunu , tím utrpí snížením růstu o 0,25% proti situaci, kdy by se Norsko do snižování nepustilo. Což je velmi nízká cena v porovnání s příslibem budoucího růstu.

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *