2030 – spotřeba elektřiny v domácnostech vzroste trojnásobně

Mezinárodní energetická agentura (IEA) aktuálně v prezentovala zprávu „Gadgets and Gigawatts“, ve které upozorňuje, že spotřeba elektřiny v domácnostech naroste do roku zhruba trojnásobně. Hlavním žroutem energie má být domácí a všelijaké „gadgety“ – a , herní konzole jako , Wii nebo , případně jejich budoucí následovníci, , , prostě všechny ty krásné lesklé blikající vrnící hrající věcičky, které milujeme.

spotřební elektronika

Během následujících sedmi měsíců podle zprávy IEA překročí počt uživatelů domácích počítačů hranici jedné miliardy. Elektrické spotřebiče prý dnes zastávají zhruba 15% celkové spotřeby domácnosti, nicméně jejich podíl rychle roste. Zatímco bílá technika jako jsou chladničky, pračky a další zařízení se postupně novému trendu energetické efektivnosti přizpůsobuje, stále více nových (a většinou zbytečných) „udělátek“ na spotřebu příliš nedbá. Organizace proto navrhuje vládám, aby urychleně přijaly opatření ke snížení spotřeby televizí, notebooků či .

herní konzole PlayStation 3, Wii, Xbox 360

V opačném případě se podle IEA energie spotřebovaná informačními a komunikačními technologiemi stejně jako spotřební elektronikou do roku 2022 zdvojnásobí a do roku 2030 ztrojnásobí až na 1700 TWh. Díky takovému zvýšení by mohly přijít vniveč všechny snahy o snížení produkce skleníkových plynů a zvýšení energetické bezpečnosti. Znamenalo by to potřebu vybudování nových energetických zdrojů o výkonu 280 GW, tedy několika desítek až stovek či . Podle zprávy jsou však příležitosti ke snižování spotřeby takřka na každém kroku. a omezování energetické náročnosti je řádově snazší a levnější, než stavba nových energetických zdrojů, ať už těch spoléhajících na , nebo těch čerpajících z .

Související články:

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *