Bioreaktory – energie z mořských řas

představují podle některých ekologů i dalších odborníků plodinu budoucnosti (společně s technickým ). Například chce s jejich pomocí vyrábět biopaliva. Společnost Emergent Architecture přišla s nápadem, že by něco takového bylo možné (otázkou je, zda stejně efektivní) nejen na velkých farmách mimo města, ale právě i v centrech měst. A ještě by to mohlo vypadat úžasně futuristicky!
bioreaktor - energie z mořských řas
Přišla proto s tzv. „bioreaktorem“. Neboli nádřží plnou mořských řas, jejichž růst je udržován za pomoci . Díky fotosyntéze pak mořské řasy vyrábějí , které je následně možné využít nejrůznějšími způsoby. Energii získává LED osvětlení ze .
bioreaktor - energie z mořských řas
První takováto instalace má být hotová v roce 2010 a bude k vidění v nějakém obchodním domě v . V Petrhu má být následně instalována ještě o něco pokročilejší a „ufoidnější“ verze bioreaktoru, nazvaná PhotoBioReactor.
bioreaktor - energie z mořských řas
Ta bude využívat kolonií červených a zelených mořských řas umístěných do jednotlité konstrukce z lehkých vláken. Na „vstupu“ vyžadují řasy oxid uhličitý a světlo, které zpracovávají a na „výstupu“ pak nabízejí biopalivo nebo . Elektrická energie potřebná pro chod reaktoru pochází z zapuštěných do polykarbonátového obalu.
bioreaktor - energie z mořských řas

gizmowatch via ecofriend, ecofriend

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *