ČEZ a Elmarco testují nanovláknové solární panely

Také Česká republika má výzkum a vývoj světové úrovně. Jedním z příkladů je severočeská společnost Elmarco, která na světových trzích prorazila se svými stroji na výrobu nanovláken. Nyní společně s ČEZ testuje solární panely vylepšené pomocí nanotechnologií.  

solární energie - fotovoltaické solární panely
Energetická skupina ČEZ a společnost Elmarco ukončily první část společného testovacího projektu. Poprvé na světě porovnaly výkony solárních panelů využívajících nanovláken s vlastnostmi běžných křemíkových panelů. Testy dopadly pozitivně pro solární panely s nanovlákny (DSSC – dye-sensitized solar cells).

Testy panelů probíhaly v době od 20. září do 20. prosince 2009 na pozemcích jaderné elektrárny Temelín. S výrobou panelů pro testování a s testy samotnými pomáhala společnost Solartec z Rožnova pod Radhoštěm. Z měření vyšlo několik milionů údajů, které výzkumný tým vyhodnotil pomocí speciálního softwaru.

Výhodou DSSC solárních panel proti klasickým křemíkovým je fakt, že i při nižším slunečním svitu neklesá tolik jejich účinnost. Mohou se tak snadno použít např. jako fasáda budov a dokonce i v interiérech.

zdroj: tisková zpráva

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Jeden myslel na “ČEZ a Elmarco testují nanovláknové solární panely

  • 22. 4. 2014 (11.45)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,
    tento článek vyšel někdy před cca 4 roky. Je něco nového ve výrobě těchto panelů, popř. kde se dají pořídit? Zdá se mi, že ve chvíli kdy se do panelů s nanotechnologií namočil ČEZ, nějak začal jejich „výzkum“ stagnovat…
    Přeji krásný den
    Slivoň

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *