Náměstí sicilského městečka se změnilo v pestrý obývák

Návrháři ze studia OFL Architecture obohatili svým praktickým nápadem malé náměstí v centru sicilského městečka Favara. Tam, kde se dřív nacházela fádní plocha uniformního dláždění a betonových obrubníků ten vznikl „multisenzorický“ minipark.

„Proti pravidelné fádní geometrii vydlážděného náměstí postavili OLF Architecture geometrii včelího úlu.“ Zdroj: OLF Architecture
„Proti pravidelné fádní geometrii vydlážděného náměstí postavili OLF Architecture geometrii včelího úlu.“ Zdroj: OLF Architecture

OFL Architecture se pro svůj projekt inspirovali šestiúhelníky včelích pláství. Z nich vytvořili celý koncept nového dláždění Zighizaghi.

Dřevěné hexagonální panely, usazené na vyvýšených nosnících pak rozbily pravidelnost celého uzavřeného prostoru náměstí, a daly vyniknout drobným detailům.

Tím ale jejich práce nekončila. Nevytvořili totiž jen další jednolitou plochu, naopak své dřevěné obložení místy rozložily tak, aby vznikl prostor pro malé kapsy se zeminou, osázenou květinami.

A pochopitelně, k celému teď již o poznání veselejšímu zákoutí vytvořili i sérii šestiúhlých sloupců, které slouží jako posezení. Některé jsou usazeny ve shluku, aby si tu mohla posedět i početnější skupinka, jiné jsou solitérní, aby si například čtenáři knih mohli najít své klidné místo.

Jak říkají OFL Architecture: „Projekt pramenil z touhy vytvořit příjemné místo, které by nabídlo obyvatelům Favary klid a pohodu.“

Kombinace zeleně, dřevěných prvků i členitého prostoru tak nakonec dala vzniknout příjemné atmosféře obývacího pokoje. „Díky zařazení externím dřevěných prvků se nám podařilo dát malé ploše interaktivní charakter,“ dodávají OLF Architecture.

„Je to dynamické prostředí, kde které mohou lidé využívat podle svého uvážení.“ Zighizaghi ve Favaře může být místem k posezení, stejně tak jako ke konání malých koncertů nebo jiných společenských událostí.

Navzdory své prvoplánové prostotě je celý projekt velmi komplexně propracován. Horké klima Sicílie si to ostatně žádalo. Zeleň je zavlažována integrovaným systémem automatických kapkovačů, nechybí vodosběrná nádrž ani solární energií poháněná řídící jednotka.

Tyto prvky jsou ale lidským očím skryty. Zighizaghi se neomezují jen na „pozemní“ geometrický model, ale propracovány jsou i detaily v úrovni vertikály. Dopomáhají k tomu vyvýšené LED lampy, které pod různými úhly nasvěcují celý prostor v noci, a vytváří tu intimní stinné kouty.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.