Komplex v Hydebaradu oživí palácové zahrady

Stupňovité terasy a působivé mozaiky zelených zahrad a vodní ploch se neomrzí. Dokládá to i dosud nerealizovaný projekt architektonického studia Penda, který se inspiroval tradiční indickou architekturou.

„Strohá geometrická jednoduchost prostoru vede k působivému rozčlenění zahrady na sérii malých  nádvoří.“  Zdroj: home-of-penda.com
„Strohá geometrická jednoduchost prostoru vede k působivému rozčlenění zahrady na sérii malých nádvoří.“ Zdroj: home-of-penda.com

Jejich krajinný návrh zeleného nádvoří v Hydebaradu vychází z přísných geometrických linií a pravidelných motivů, přesto působí velmi uklidňujícím dojmem.

Studio Penda sídlí ve dvou prostorově poněkud vzdálených lokalitách, Vídni a Pekingu. Ale právě toto globální propojení vytváří specifický charakter projektovaných návrhů. Východ se tu setkává se západem, a každá další práce je toho dokladem.

Nejinak tomu je i v indickém Hydebaradu, kde byli lidé z Penda postaveni před nezvyklou zakázku. Vytvořit zahradní komplex v uzavřeném bloku 127 apartmánů, tak aby mohli jejich obyvatelé žít v těsném kontaktu s přírodní zelení, ačkoliv jsou obklopeni metropolí.

Penda se rozhodli plochu 8000 metrů čtverečních pojmout konceptuálně netradičně, a nevytvořili prostor volný, ale ostře členěný. Základní myšlenkou se přitom staly pravidelné terasovité „visuté“ zahrady dávných indických paláců.

Výsledkem je pestrá mozaika tvarově rozmanitých geometrických ostrůvků zeleně, které vytváří propojenou síť malých nádvoří a společenských prostor.

Obyvatelé apartmánů zde mohou nalézt klidné až meditativní kouty, stejně jako místa pro zábavu s přáteli. To vše je „dokresleno“ svěží zelení bambusových stvolů a liniemi malých potůčků.

Za návrhem, na jehož realizaci se začne pracovat toto léto, stojí architekti Chris Precht a Sun Dayong. „Myšlenka na oživení konceptu indických palácových zahrad se v nás dlouho držela. Geometrické rozvržení prostoru na straně jedné a nepravidelnost pohyblivých bambusových stěn se stala naší společnou vizí.“

Studio Penda kromě tohoto komplexního projektu návrhu zahrady Magic Breeze zpracovává pro zadavatele, společnost Pooja Crafted Homes, ještě návrh. Tím je úprava bloku domů Vijayawada. Ani zde nebude chybět do tropického klimatu vděčný a nenáročný bambus, ale zde přibudou i atypické převislé zahrady a balkony.

Sdílet: