Google investuje do větrných elektráren v Texasu

Google si zamiloval obnovitelné zdroje energie. A taky robotická auta, elektromobily a vlastně všechno nové v oblasti nejen šetrných technologií. Aktuálně investuje $200 mil. do 161MW větrné farmy v Texasu.

Větrná farma Green Mountain, foto: Leaflet | Wikimedia Commons (public domain)
Větrná farma Green Mountain, foto: Leaflet | Wikimedia Commons (public domain)

Větrná farma Spinning Spur se nachází v srdci Texasu v Oldham County, asi 60 km od města Amarillo. Vybudovala ji energetická společnost EDF Renewable Energy. Skládá se ze 70 větrných turbín Siemens o výkonu 2,3 MW.

Celkem už má dnes Google zainvestováno 2 GW výkonu obnovitelných zdrojů energie. Považuje to za chytrou investici nejen z toho důvodu, že jde o čistou energii, ale i z důvodu prostě finančního.

Nabízí totiž zajímavé výnosy vzhledem k risku a umožňuje firmě investovat do řady podobných projektů. Navíc takovéto projekto posilují lokální ekonomiku.

Jak jsme uvedli v úvodu, nejde o jediný projekt obnovitelných zdrojů v rámci Google. Google hledá geotermální energii, investuje do stavby podmořského vedení pro pobřežní větrné farmy, vyvíjí vlastní solární termální elektrárny.

A to jsou jen některé příklady. Další investice se týkají např. větrné farmy Shephers Flat, jedné z největších větrných farem na světě s výkonem 845 MW, která byla v plné kapacitě spuštěna v říjnu 2012. Dále Google investoval i do projektu Ivanpah, který zaměstnává 2000 lidí a je už ze 75 % dokončený – jde o koncentrační solární elektrárnu.

Do solární energie investoval Google také v Kalifornii v projektu se společností Recurrent Energy. Jde o solární elektrárnu o výkonu 88 MW v Sacramentu v Kalifornii, která byla aktuálně spuštěna do plného provozu.

Google

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *