Papírové solární panely – budoucnost z MIT

Vědečtí mágové z technologického institutu MIT přicházejí s další úžasnou hračkou. Tentokrát vyrobili papírové solární články. Jsou výjimečně lehké, snadno se vyrábějí, ale prozatím nemají přiliš vysokou účinnost. Přesto jde o krok dobrým směrem. pokračování…

solarní energie - papírový solární článek

Hlavní roli opět hrají nanotechnologie, jako v tolika zásadních objevech poslední doby. Chytré hlavy z MIT se tentokrát daly dohromady s italskou společnosti Eni. Do výzkumu tištěných solárních článků a solárních technologií obecně investovaly společně asi 5 mil. dolarů.

Papírový solární článek je vyroben tak, že na papír je pomocí technologie podobné klasické počítačové tiskárně nanešen organický polovodičový materiál. Výsledkem je velmi lehký solární panel, který je také snadno ohebný.

Účinnost těchto solárních článků se ovšem pohybuje pouze na úrovni 1,5% až 2%. Kromě této technologie se ale nová laboratoř zabývá také dalšími technikami nanášení tenkovrstvých solárních článků na umělou hmotu nebo kovové fólie.

Nové výzkumné centrum se má mimo jiné zaměřit také na imitaci procesu fotosyntézy, termální solární elektrárny a další způsoby získávání energie ze slunce. Vypadá to, že tihle lidé jdou správným směrem!

CNET, foto: CNET

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *