Houbová města budoucnosti – náhrada za deštné pralesy?

V rámci soutěže „Futures of Cities“ (Budoucnost měst) nedávno vynikl projekt Tropicool @KL určený pro půlmilionovou oblast Sentul v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpuru. Architekti přišli s myšlenkou soběstačných symbiotických budov vysokých jako , které by v metropolích budoucnosti fungovaly jako „houby“ a plíce zároveň.

architektura - města budoucnosti - kuala lumpur

Tvůrci návrhu předpokládají, že do roku 2030 bude muset naše planeta čelit bezprecedentnímu nárůstu městské populace, kdy města budou stále růst do šířky i do výšky. Pokud by ale měla vypadat stejně nebo podobně jako dnes, žili by v nich úplně stejně naštvaní, nespokojení lidé. Potřebují se sdružovat, rekreovat, ale zároveň touží po zeleni a alespoň letmém doteku přírody.

architektura - města budoucnosti - kuala lumpur

Hubovité mrakodrapy rozeseté po celém městě by měly právě takové útočiště poskytovat. Fungovaly by zcela samostatně. Energii by získávaly z biomasy či . Stavby se inspirují přírodou i v tom jakým způsobem zpracovávají a , využívají pasivního stínění a podobně. Cílem je minimalizovat otisk staveb v kontextu celého města.

architektura - města budoucnosti - kuala lumpur

inhabitat

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *