Japonské skládky přetékají zlatem, stříbrem a platinou

ElektroodpadOdpadky se nejspíš stanou jednou z cenných surovin 21. století. Podle magazínu Times Online se na skládkách v , přetékajících starou a dalším , dají vytěžit obrovské zásoby zlata, stříbra, platiny a dalších . Desítky milionů nefunkčních , odložených televizí, počítačů i obsahují tyto prvky ve stopovém množství – vynásobeno deseti- a stamiliony, dává to už velmi slušná čísla. Takovéhle obrovské skládky se v zemi vycházejícího slunce povalují za každým větším městem – a kolik jich ve více než 130 milionové zemi je! Podle odhadů japonského Národního institutu pro materiálové vědy ve měste Tsukuba nashromáždila země třikrát tolik zlata, stříbra a india, než kolik celý svět spotřebuje během jednoho roku. V případě platiny dokonce až šestkrát tolik.

Pokud by stará elektronika byla náležitě zpracována, vyhouplo by se Japonsko rázem mezi země jako je , nebo , které patří k největším světovým producentům některých těchto cenných prvků. Přitom Japonsko je proslulé tím, že jeho zásoby jsou minimální.

Nashromáždit tak obrovské množství surovin v odpadech se podařilo jen proto, že Japonci až neuvěřitelně rychle mění svá elektronická udělátka za nová. A pouze 13% z nich, zhruba 550 tun, je ročně . Už nyní se proto japonské Ministerstvo ekonomiky, obchodu a průmyslu zabývá rojížděním celonárodních programů sběru staré elektroniky a vymýšlením nápadů na to, jak z obrovských skládek po celé zemi co nejjednodušším způsobem dostat obrovské bohatství. Kromě toho už v zemi funguje několik továren na „umělou rudu“, které elektroodpad zpracovávají.

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *