Solární farmy Anesco přispějí k ochraně ptáků

Britský dodavatel technologií pro výrobu čisté energie, společnost Anesco, se při přípravě několika dalších projektů solárních farem spojil s poněkud netradičním partnerem. Tím je Královská společnost pro ochranu ptáků (RSPB).

„Solární farma nemusí vypadat jako poušť, ale klidně jako zelené louka plná ptačího zpěvu.“ Zdroj: Michael Mees
„Solární farma nemusí vypadat jako poušť, ale klidně jako zelené louka plná ptačího zpěvu.“ Zdroj: Michael Mees

Společně pak hodlají dodat solární energetice v Anglii nový rozměr: kromě obnovitelného zdroje energie by rádi své zemi nabídli novou vizi ochrany přírody. Anesco nyní s RSPB konzultuje připravované projekty tak, aby se nově budované solární farmy staly současně i významnými lokálními centry biologické rozmanitosti.

RSPB, která je ve své podstatě jedním z největších britských charitativních fondů zaměřených na ochranu přírody, tuto spolupráci vítá. Podle jejich zdrojů (z roku 2013) zaznamenaly ptačí druhy za posledních padesát let významný pokles početnosti, často až o 60 %.

Hlavní příčinou je přitom změna způsobu hospodaření ve volné krajině, a úbytek přírodních lokalit. Solární a větrné projekty byly dosud na ostrovech chápány jako prodloužená ruka energetického průmyslu, které mají s podporou místní biodiverzity jen málo společného. Ostatně, druhové bohatství ptačích druhů na solárních farmách je tristní. Ale to se teď díky partnerství RSPB a Anesco může změnit.

První, konzultační fáze, už od letošního ledna probíhá. Odborníci a ornitologové z RSPB navštívili vybrané realizované projekty Anesco, a při jejich prohlídce navrhli řadu zlepšovacích prvků. Ne ve smyslu užité technologie, jako spíš snahy přiblížit vzhled a funkci solárních farem blíže k přírodním habitatům (samozřejmě bez omezení jejich výkonu).

Následující fáze bude spočívat ve vytvoření metodiky „dobré praxe“, tedy začlenění poznatků a doporučení do běžného provozu. Konkrétně se hovoří o vysetí květnatých luk pod vlastní farmy, výsadbě živých plotů a bobulovitých křovin, a o instalaci ptačích budek.

„Usilujeme o to, aby rozvoj udržitelné a obnovitelné energie současně nebral prostor pro zachování přírody,“ říká Adrian Pike, vedoucí manažer Anesco. „Podpora biodiverzity se prostě stává naší další prioritou. A jsme velmi potěšení, že na našich projektech nyní můžeme spolupracovat s natolik zkušenýma respektovaným partnerem, jako je RSPB.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *