Moderní chata zn. Bydlíme s obojživelníky

Udělat ze staré chaty novou, to nezní zase tak složitě. Pokud se ale musíte vyrovnat s požadavkem na minimální zásahy do okolního prostředí, je to už práce o poznání náročnější. Lidé z architektonického studia PAD si přesto mohou gratulovat, protože jejich „New Forest House“ splňuje i ta nejnáročnější očekávání.

Luxusní bydlení nemusí znamenat odtržení od přírody. Zdroj: PAD architecture

Národní park New Forest na jihu Anglie patří mezi oblíbené cíle víkendových výletníků. Rozsáhlé pastviny, bublající říčky a stinné háje prostě táhnou. Výstavba, respektive přestavba, jakékoliv budovy je ale v takové „ostře sledované“ krajině komplikovaným krokem.

Nejde jen o nejrůznější nařízení o zachování krajinného rázu budov, ale o samotnou vůli místních lidí dobrovolně zde zanechat výrazných zásahů do přírody. Stavět se tu musí velmi citlivě.

Když se proto zadavatelé stavby odhodlali k rekonstrukci starého dvoupokojového srubu, kladli si za cíl jak modernizaci objektu a zajištění komfortní dovolenkové bydlení, ale současně také co nejnižší ekologickou stopu stavby.

Podmínkou bylo rozšíření prostorových dispozic objektu (o 30 %), ale také požadavek na splynutí „novostavby“ s přírodou. New Forest House se s tím vyrovnal víc než dobře. Objekt díky travnaté střeše a částečnému zahloubení jako by mizel pod příkrovem zeleně, a opticky se ztrácí na kulise zeleného háje.

Ochrana bezprostřední přírody šla tak daleko, že na lokalitě byli dokonce pracovníky správy národního parku odchyceni obojživelníci, aby nedošlo k jejich ohrožení během stavby. Pochopitelně, že po ukončení konstrukčních prací byli vysazení zpět.

New Forest House je totiž, podle slov PAD, nedílnou součástí přírody. Hlína z výkopu při zahloubení chaty byla znovuvyužita jako součást obložení zadní stěny, a slouží současně jako izolace.

Podobnou funkcí se vyznačuje i zatravněná střecha, která vytváří příjemné chladné klima v letních měsících, a v zimě zabraňuje prochladnutí interiéru. Podstatná je i orientace budovy. Oproti původnímu srubu je více natočená, tak aby byla otevřenou stranou exponována vůči sluncem osvícené straně.

Solární panely se starají o výrobu elektřiny, a součástí objektu je i malá kořenová čistička odpadních vod. Přečištěná voda je pak opětovně využívána pro provoz toalet a závlahu okolí.

K New Forest House totiž patří i poměrně velká přírodní zahrada, o rozloze 18,5 akrů, která plynule přechází v les. Součástí úprav na objektu bylo i vytvoření „přírodního koupaliště“.

Nejedná se ale o žádný kachlíkový bazén, ale členitější tůňku částečně porostlou submersní vegetací, ve které dovádějí především obojživelníci.

Sdílet:

2 komentáře: „Moderní chata zn. Bydlíme s obojživelníky

  • 9. 7. 2013 (11.03)
    Permalink

    Tak to je mile. Prave som na SK a toto poznam. Je to v oblasti Lymington ja byvam tiez v jednom z primorskych miest. Som priamo v Distric New Forest, ale na oficialnej stranke je viacej fotiek a ten domcek by sme s priatelkou brali hned teraz :)

    Reagovat
  • 3. 7. 2013 (7.31)
    Permalink

    Nejlepší na splynutí stavby s přírodou je zemljanka :D. Mít tam navíc světlovody synchronizované se Sluncem, tak jí můžete mít skvěle prosvětlenou. Navíc skoro nepotřebujete v zimě topit a v létě je tam chládek.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.