Rekonstrukce skladišť v Liverpoolu bere ohled na původní obyvatele

Noví majitelé skladišť na liverpoolském nábřeží Stanley Dock budou sdílet budovu s opravdu nezvyklými nájemníky. Největší cihlový komplex budov v Evropě, chráněný jako kulturně-technická památka UNESCO, má být rekonstruován za 25 milionů liber. Při rekonstrukci však mají pečlivě dbát na původní zvířecí obyvatele, kolonii netopýrů.

Netopýři byli po padesát let jedinými obyvateli velkých skladišť na Stanley Dock. Zdroj: Wikipedia.org
Netopýři byli po padesát let jedinými obyvateli velkých skladišť na Stanley Dock. Zdroj: Wikipedia.org

Soubor budov na Stanley Dock byl prakticky padesát let neobýván a nevyužíván, nepočítáme li několik alternativních a nekonformních umělců, kteří zde měli své dílny a ateliéry. Rozsáhlejší obdoba brněnské se má nyní opět navrátit do městského plánu. Vzniknou zde kanceláře, byty i obchodní centra.

Angličané ale kladou velký důraz na přírodu a váží si jí. Proto bylo nedílnou součástí investičního záměru i navržení souboru opatření, které by nadále umožnili zdejším netopýrům nerušený život. Netopýr hvízdavý (Pipistrellus pipistrellus) vyhledává klidná místa se stálou teplotou bez přítomnosti průvanu, aby zde přečkal zimu.

Po padesát let tak úspěšně přežívaly kolonie netopýrů ve výtahových šachtách. Ty teď mají být opatřeny speciálními tubusy, aby nedošlo k jejich ohrožení. Součástí opatření v investičním záměru, které se týkají životního prostředí, je i podmínka zachování několika hnízd poštolek, které žijí v půdních prostorách budov.

Celkem v dříve opuštěných skladech vznikne 335 bytových jednotek, řada obchodů, včetně restaurací a barů. Liverpool zde také vybuduje 4092 metrů čtverečních kancelářských a administrativních prostor.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.