Bill Gates rozdává peníze na nové záchody

investuje do všeho možného. Do mořských řas. Revolučních úsporných motorů. Umělých mraků. Ničí spam ve velkém. A teď spolu se svou nadací hbitě rozpoznal, že jedním z největších nedoceněných problémů současné civilizace jsou… záchody. Resp. to co se děje s lidskými exkrementy. Jde o problém zdravotní, energetický i zdrojový. A Gates teď rozdává peníze na jeho řešení za pomoci nového typu záchodu.

Biologický odpad by se v budoucnu mohl, zejména v metropolích, stát významným zdrojem energie; zároveň na něm lze ušetřit značné množství vody, foto: Nadace Melindy a Billa Gatesových
Biologický odpad by se v budoucnu mohl, zejména v metropolích, stát významným zdrojem energie; zároveň na něm lze ušetřit značné množství vody, foto: Nadace Melindy a Billa Gatesových

Nadace Billa & Melindy Gatesových vyhlásila boj za lepší záchody už před rokem. Nazvala to „Znovuobjevení toalety“. Současné toalety jsou vskutku předpotopní a doslova postavené na hlavu: splachujeme moč a exkrementy, potenciální zdroje energie, draze čištěnou pitnou vodou.

Navíc, 2,5 miliardy lidí na celém světě nemá přístup k nějaké slušné toaletě vůbec. A tak sice neplýtvá vodou, ale zase kálí kde to jde, což dvakrát neprospívá zdraví populace. OSN odhaduje, že až polovina hospitalizací v rozvojovém světe je způsobena právě tím. a jeho parta proto vyhlásili mezinárodní výzkumný projekt jehož cílem je přijít se zcela novými typy toalet.

Ty mají být primárně určeny pro takzvaný třetí svět, ale Bill Gates doufá, že se podaří najít takové řešení, které bude použitelné jak pro lidi, kteří záchod nikdy neviděli, tak i pro ten náš „vyspělý“ svět, který v oblasti sanitace trestuhodně plýtvá především vodou.

Právě tento týden se na dvoře sídla nadace v Seattlu sešly první prototypy nové generace toalet, které si Bill Gates osobně prohlédl, jak můžete vidět na videu. K vidění byly nejrůznější záchody: některé z nich měnily odpad s pomocí larev much na krmivo pro zvířata, jiné z něj extrahovaly vodu či energii.

Přestože některé z těch nově prezentovaných mohou vypadat „low-tech“, ve skutečnosti je za nimi spousta vědecké práce. Prozatím Nadace rozdělila osmi univerzitám po $400 000.

Pro Gatesův nový záchod musí platit něklik zásad: musí fungovat bez tekoucí vody, elektřiny a kanalizačního systému. Nesmí zároveň znečišťovat okolí a v nejlepším může zároveň vyrábět energii nebo jiné zdroje.

Po roce Gates konečně vyhlásil vítěze iniciativy: první cenu v hodnotě $100 000 si odnáší Kalifornský technologický institut, který navrhnul solární energií poháněnou toaletu, která dokáže vyrábět vodík a elektřinu. Loughboroughská univerzita z Británie si odnesla $60 000 za druhé místo s toaletou, která vyrábí přírodní dřevěné uhlí, minerály a čistou vodu.

Třetí místo si získala Torontská univerzita díky toaletě, která dezinfikuje exkrementy a moč a získává z nich „zdroje“ a čistou vodu. Třetí místo je za $40 000. Dalších $40 000 si jako speciální cenu získal švýcarský federální institut Eawag za vynikající design uživatelského rozhraní toalety.

Podle světové zdravotnícké organizace se každý investovaný dolar do sanitačních zařízení vrátí ve světě až 9x v sociálních a ekonomických benefitech. Zvyšuje totiž produktivitu, snižuje náklady na lékařskou péči, je prevencí pro nemoci a předčasná úmrtí. Až 1,5 milionu dětí údajně každý rok zemře na průjmy.

Bill Gates a jeho nadace do projektů týkajících se vody, sanitace a hygieny investuje celkem $370 mil. Gates zároveň ohlásil druhé kolo výzvy „Reinvent the Toilet“ s granty v hodnotě $3,4 mil. Zároveň doufá, že do tří let bude možné první toalety nové generace masivně nasadit.

CBC

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *