LEED: za zdravější korporátní prostředí

Certifikace LEED už dávno není jen strategií k ekologičtěji pojatému stavitelství. Není to prý jen cesta k šetrnějším budovám, energeticky úspornějším řešením, snižování emisí nebo pozitivnímu přístupu k životnímu prostředí. Jak tvrdí Rick Fedrizzi, president USGBC (Green Council Building): „LEED se dnes stal branou k novému životnímu stylu.“

Do roku 2030 by se přes dvacet milionů zaměstnaných manažerů v USA mohlo těšit z ekologického pracovního prostředí. Zdroj: US Green Building Council
Do roku 2030 by se přes dvacet milionů zaměstnaných manažerů v USA mohlo těšit z ekologického pracovního prostředí. Zdroj: US Green Building Council

Zdaleka ne všichni američtí manažeři však mají v certifikacích a z nich plynoucích výhod ekologických administrativních budov stejně jasno, jako Fedrizzi.

Nedávný průzkum, zaměřený na trendy v bydlení poukázal na fakt, že 72 % respondentů si vlastně ani neuvědomuje, jaký přínos jim například může plynout z jejich vlastního domu, který dosáhne na hodnocení LEED, natož pak v případě „zdravějšího a ekologičtějšího“ pracoviště.

Proto se Fedrizzi rozhodl vyčíslit celkový ekonomický přínos certifikovaného ekologického stavitelství v USA, alespoň z hlediska firemních center a státních úřadů.

Podle něj například pobočky Bank of America, které se jako jedny z prvních vydaly cestou LEED, dosáhly prý od roku 2004 úspor v hodnotě 227 milionů dolarů na spotřebě elektřiny (okolo 1,2 milionu MW). Jen administrativní budovy ve Washingtonu, které dosáhly platinové úrovně certifikace, ušetří ročně na tytéž výdaje okolo 350 000 dolarů.

Celkem 450 LEED projektů, které byly zaměřeny na energetické úspory, nyní spotřebovává o třetinu méně energie, než kolik činí celostátní průměr. A 404 LEED projektů dosahuje v dalším hodnotícím systému energeticky úsporných opatření – Energy Star, 85 a více procent z celkového hodnocení.

Za zmínku také stojí, co vše při stavbě a rekonstrukcích budov v režimu LEED „nevznikne“. Na skládkách v je například o 80 milionů tun stavebního odpadu méně.

O 57 % se v souvislosti s ekologickým stavitelstvím snížil i podíl nekonstrukčních odpadů souvisejících s výstavbou. O 34 % méně bylo prý také emisí skleníkových plynů, alespoň ve srovnání s konvenčními stavebními postupy.

Certifikace totiž vytváří podmínky pro zdravější korporátní prostředí. „Vzhledem k tomu, že v současnosti pracuje v administrativních budovách certifikovaných LEED na 2,5 milionu zaměstnanců, a do roku 2030 by se tento počet mohl zvýšit až na 21 milionů, skutečně tu hovoříme o změně trendu, celého životního stylu,“ říká Fedrizzi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *