Ze staré fabriky nové šetrné byty

Opuštěný areál fabriky Keller-Dorian ve francouzském Lyonu skutečně nebyl po dlouhá léta místem, kam byste vyrazili na procházku. Ani pro milovníky industriálních zákoutí tu nebylo právě bezpečno.

Pěti budovám komplexu továrny se po padesáti letech dostalo nového určení. foto: ©Jerome Ricolleau
Pěti budovám komplexu továrny se po padesáti letech dostalo nového určení. foto: ©Jerome Ricolleau

Skvrnu na tváři třetího lyonského okrsku však nyní zahladila práce architektonického studia Atelier de la Passerelle. Místo ruin tu teď stojí stovka unikátních bytů obklopená zelenými zahradami s názvem Green Cascade.

Továrna Keller-Dorian se soustředila na zpracování kovů, většinou pro výrobu nářadí a kuchyňského náčiní, později pak na tištění textilií. Vystavena byla v roce 1895, a v průběhu času díky přestavbám v letech 1928 a 1960 pokryla plochu 4000 metrů čtverečních.

Jenže doba majitelům továrny nepřála, a z celého areálu se záhy stalo nelichotivé ghetto. Rada města Lyon neměla zájem na tvorbě další vybydlené zóny, a tak se rozhodla proměnit celý komplex v originálně pojaté bydlení.

Atelier de la Passerelle vytvořil komplexní plán, v jehož rámci nejen došlo k úpravě budov, rekonstrukcím a dostavbám objektům, ale také vypracoval návrhy provedení zateplení, izolací, osvětlení jednotlivých bytů.

Pozoruhodné je také, kolik energie věnovali architekti zpracování vize veřejného prostoru. Námaha se jim ale rozhodně vyplatila. Zelené zahrady, altány, záhony teď prozářily kdysi tolik šedivý a smutný areál továrny.

Zatímco jiné obytné bloky v Lyonu působí dojmem pevností, které mají dvorek či zahradu uprostřed, Keller-Dorian je otevřený do prostoru, vzdušný a slunečný.

Komplex pěti budov, který nyní nabízí stovku bytů, je vybudován s ohledem na ekologické standardy. Dřevěné rámové konstrukce na balkónech zajišťují obyvatelům nejen dostatek soukromí, ale zároveň zabraňují přehřívání interiérů.

Střechy a balkóny jednotlivých bytů sdílí společný vodosběrný systém, který slouží k automatizované zálivce zeleně, veřejné osvětlení zajišťují zastíněné lampy (kvůli snížení nočního světelného smogu). Bydlení v bývalé fabrice je prostě zážitek.

Sdílet: