Návštěvnické centrum Stonehenge dostalo novou tvář

Památka mezinárodního významu, kterou ročně zhlédne přes milion turistů, by si zasloužila odpovídající návštěvnické centrum. Přibližně tak přemýšleli správci jedné z nejznámějších britských megalitických oblastí, tajemného Stonehenge.

Vzdušná otevřenost krajině, která hostí záhadný kamenný kruh. foto: Denton Corker
Vzdušná otevřenost krajině, která hostí záhadný kamenný kruh. foto: Denton Corker

Důvod, proč si k návrhu celého zpracování pozvali právě designéra Dentona Crokera Marshalla je prostý. Je prý nejlepší, pokud jde o práci s přírodními materiály.

A právě na jeho bedra naložili lidé z památkářského fondu nelehký úkol. Zpracovat takovou vizi, která by odpovídala významu celé lokality, a současně minimalizovat stavební dopady chystané moderní budovy na své okolí.

S rozpočtem 44 milionů dolarů se ale plánuje relativně lehce. Renovace starého centra se tedy, slovy autora návrhu, „nesla v duchu autentifikace prostoru a zjevného předurčení využití“. Ať už to znamená cokoliv, přestavený komplex, složený ze tří propojených částí, je prý budovou s maximálně ekologickou. Centrum, které se nachází necelé tři kilometry od nejznámějšího kamenného kruhu na světě, má sehrávat v dalších letech roli jakési „návštěvnické předehry“.

Budova je „podepřena“ 211 nepravidelnými sloupy, které dovnitř pouštějí dostatek světla, a přitom vytvářejí tajuplná zákoutí. V nich vystavené exponáty z doby Neolitu mají navodit tu správnou atmosféru, než se lidé vydají spatřit kamenný kruh na vlastní oči.

Kromě 250 vystavovaných položek (například originál portálového dolmenu) by se tu mělo nacházet sociální zařízení, zázemí pro správce, malá kavárna a prodejna suvenýrů. Součástí objektu je i kryté venkovní posezení.

Celý komplex je prý odrazem „jednoduchosti a prostoty“, a zdá se prý být nedílnou nenápadnou součástí krajiny. Pravdou je, že budova je kompletně rozebíratelná. Významné ale je, že na stavbu byly použity lokální materiály (obklady ze salisburského vápence) a stavitelé splnili podmínky certifikované minimalizace spotřeby pohonných hmot.

Mírně zkosená střecha objektu slouží zároveň jako vodosběrné zařízení, jehož voda je jímána pro vnitřní provoz. O vyhřívání návštěvnického centra se starají geotermální čerpadla. Jak zmiňuje Denton Crocker Marshall: „Toto pojetí, současně moderní a zároveň šetrné k životnímu prostředí, je pro památku takového významu určitě mnohem lepší.“

Sdílet:

2 komentáře: „Návštěvnické centrum Stonehenge dostalo novou tvář

  • 23. 12. 2013 (8.24)
    Permalink

    Jo a taky by se dala zastřešit pyramida a pražský hrad a nebo takové památné místo kde umřelo tolik lidí jako je Dukelský průsmyk a nebo ve státech maj taky tu svou velkou rokli :-)

    Reagovat
    • 23. 12. 2013 (9.10)
      Permalink

      tys tam nikdy nebyl a plácáš jen z principu.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.