Toyota zkouší dobíjet elektrická auta bezdrátově

automobilka uzavřela dohodu o spolupráci v otázce rezonančního bezdrátového nabíjení s firmou WiTricity. Americká společnost se sídlem v Massachusetts se zabývá vývojem aplikací pro a jejich využitím v reálném prostředí.   
elektrická auta Chevrolet Volt
foto: General Motors

Technologie WiTricity je založena na silné rezonanční vazbě, která je schopná efektivně přenášet elektrickou , i když je vzdálenost mezi zdrojem a příjemcem několikrát větší, než je jejich samotná velikost. Výrobce uvádí vzdálenost transpozice od několika centimetrů až po metry a odpadá tak nutnost přesného parkování potřebného k indukčnímu nabíjení.

Další výhodou s využitím této technologie je, že během procesu nedochází k žádnému zdraví nebezpečnému záření. Zdroj energie a přijímač tvoří dva speciálně konstruované, frekvenčně spárované magnetické rezonátory.

Účinnost přenášecí síly technologie závisí jak na velikosti zdroje a přijímače, tak rovněž na vzdálenosti přenosu. Maximální účinnosti je dosaženo v případě co nejkratší vzdálenosti transferu a může přesáhnout 95 %.

Vzájemnou spoluprací chtějí obě společnosti dosáhnout urychlení vývoje a zavedení rezonančního nabíjení do automobilového odvětví. je přesvědčena, že bezdrátové nabíjení prostřednictvím rezonančního přenosu je pro využití v elektromobilismu velmi vhodným řešením.

Rezonanční přenos energie není vůbec novou technologií. Už od roku 1891 s tímto principem přenosu experimentoval Nikola Tesla, který snil o bezdrátovém rozesílání elektrické energie po celé zemi. Jeho sen se sice ještě nenaplnil, ale nabíjení se může v blízké budoucnosti stát stejně snadným jako třeba parkování.

greencarcongress.com

Jeden myslel na “Toyota zkouší dobíjet elektrická auta bezdrátově

  • 3. 5. 2011 (12.44)
    Trvalý odkaz

    Nápad je to sice geniální, ale kdo bude platit těch 5% energie co zmizí při přenosu?… A že té energie bude za celou životnost baterií.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *