Čínský rozmach větrné energie

Čínské investice do stavby nových udělaly Říši středu světovým lídrem na poli . Pokud vše půjde podle plánu, bude mít navíc na konci roku 2011 nainstalováno 58 GW ve větrných elektrárnách, což její pozici dále upevní. V následujícím desetiletí by měl instalovaný výkon větrných elektráren vzrůst až na rozmezí 150 – 230 GW. Takto by mohla v roce 2020 až 15 % svých potřeb elektrické energie získávat z .  
“Čína

Podle Ivana Castana, píšícího pro časopis Renewable Energy World, by Čína mohla letos postavit o celkovém výkonu až 18 GW. To je více než 50 % podíl na letošním celosvětovém instalovaném výkonu všech větrných elektráren.

Rozmach větrné energie v nejlidnatější zemi světa je nejspíše (jako všude jinde) způsoben její ziskovostí. Časopis Renewable Energy World uvádí, že největší čínský stavitel větrných elektráren, společnost Longyuan Power Group, zdvojnásobil svůj zisk na 305 milionů dolarů oproti loňskému roku. Firma ovládá asi 15 % čínského trhu s větrnou energií.

Vše ale nejde tak hladce jak se zdá. Podle vyjádření společnosti Longyuan nebylo až 10 % elektráren připojeno k rozvodné síti z důvodu nejrůznějších problémů.

Pro Čínu tak platí, že je třeba přizpůsobit stavbu elektráren a celý „větrný“ průmysl možným zemětřesením v oblasti.

Japonská větrná energetika přežila řádění zemětřesení a vlnu tsunami údajně bez úhony – vzhledem k japonskému designu elektráren, které se zemětřesením počítají. Dle zasvěcených lidí však v tomto čínská větrná energetika zaostává.

Každopádně můžeme Číně jen gratulovat a obdivovat s jakou vervou se pustila do rozvoje obnovitelných zdrojů. Je tak na nejlepší cestě, aby se stala jedním z lídrů na poli 21. století.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *