ČVUT postaví centrum energeticky efektivních budov

Podle informací deníku E15.cz vybuduje České vysoké učení technické v Kladně nové Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB). Půjde vlastně o laboratoř pro pasivní a a jiné šetrné technologie z oblasti stavebnictví.  
šetrné budovy Office Islands LEED

Projekt souboru kancelářských budov Office Islands získal průkaz energetické náročnosti budov „A“, jde tedy o nízkoenergetické kanceláře, které získaly taktéž certifikaci LEED

Hlavním cílem centra je produkovat znalosti v oblasti energetické efektivity budov a zavádění těchto poznatků do praxe formou úzké spolupráce s průmyslem a veřejnou správou. Centrum nabídne výzkumné a vzdělávací programy, které připraví studenty pro praxi a získanými poznatky podpoří konkurenceschopnost regionálních malých a středních podniků.

Oblast šetrných budov se v poměrně rychle kultivuje. V posledních několika letech vznikla například , což je de-facto odnož původní americké organzace Green Building Council.

Postupně také vzniká čím dál tím více , ať už kanceláří, rodinných nebo bytových domů. Problémem je nejednotná standardizace a metodika měření a následně problémová certifikace. Právě na to se má nový komplex ČVUT zaměřit.

„Akademikové si od nového centra slibují lepší možnosti zapojení do odborných evropských projektů, jako je například Joint Technology Initiave on Energy Efficient Buildings, který vychází z cílů Evropské unie omezit emise oxidu uhličitého.“

Samotná nová „laboratoř“ bude z větší části postavena ze dřeva. Pro mají být využity alternativní technologie, zřejmě např. nebo peletky. Kromě toho budova využije také solární ohřev vody, možná také pro výrobu elektřiny, a popínavou zeleň.

Každopádně bude nová laboratoř velkým přínosem pro Českou republiku, která se tak svými výzkumními kapacitami zařadí po bok svých západních sousedů. UCEEB bude tematicky rozděleno do šesti výzkumných okruhů, zahrnujících snížení energetické náročnosti budov, efektivní využití obnovitelných zdrojů, systémy inteligentního řízení, kvalitu vnitřního prostředí a environmentální souvislosti.

E15.cz

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *