Ve slovinské Lublani vyrostly organické kanceláře

Aby peníze byly „živé“, musí obíhat. To dobře ví i slovinští ekonomové sdružení v Obchodní a průmyslové komoře. Ti nedávno přesunuli své ústředí do nové budovy, za jejímž architektonickým návrhem stojí studio Sadar+Vuga Architects (SVA). Stavba v Lublani pak přímo odráží onen „organický koloběh“ a zároveň životní metabolismus celé stavby, která je prodchnuta zelení.

Přirozeným světlem ozářený prostor se stinnými lamelami koridorů, a především všudypřítomná bujná vegetace. Zdroj: sadarvuga.com
Přirozeným světlem ozářený prostor se stinnými lamelami koridorů, a především všudypřítomná bujná vegetace. Zdroj: sadarvuga.com

Zakázku na vybudování ekonomického centra SVA pojali jako „hybridní organickou strukturu“, ve které se nemají setkávat jen zástupci finančních domů, ale kde má tepat život a kam mají s chutí zavítat i obyčejní lidé.

Zelený „Megastore“ se pokouší zbavit bariér přístupu veřejnosti, a otevřít prostor všem při konání nejrůznějších akcí.

Vertikální struktura prosklené budovy spolu s velkým „nádvořím“ je skutečně otevřená do prostoru, mimořádná je ale především zevnitř. Jednotlivá patra se prolínají svažitými průchozími terasami, a jednací či výstavní sály jsou propojeny v mimořádný komplex, kde hlavním kontaktním prvkem jsou prorůstající či převislé květiny.

Slovinsko - panoramatická zahrada
Slovinsko – panoramatická zahrada

Světlo, mimořádný design a především všudypřítomné rostliny. V přepočtu na plochu tu najdeme v interiéru na 200 metrů čtverečních splývavých rostlin, které se plazí z horních etáží do dolních pater.

Nová budova v Lublani je vlastně jeden velký, elegantní tropický skleník, kde mezi jednacími sály bují život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *