Španělsko testuje malé koncentrační solární elektrárny

AORA Solar je izraelská společnost vedená Zevem Rosenzweigem. Před dvěma týdny spustil ve Španělsku první koncentrační solární elektrárnu nazývanou Tulipán. Jde o unikátní modulární řešení, které může běžet 24 hodin denně a v případě delšího výpadku slunečního záření je k dispozici záložní pohon na benzin, bioplyn nebo .

AORA - solární koncentrační elektrárna, foto: AORA
AORA - solární koncentrační elektrárna, foto: AORA

Technologie CSP, tedy koncentrační nebo také termální solární elektrárny, si konečně získávají své místo na slunci. V USA úspěšně pokračuje výstavba největší elektrárny tohoto typu na světě. V samotném Španělsku byly nedávno spuštěny dvě 50MW koncentrační solární elektrárny.

Zev Rosenzweig spustil prototyp své elektrárny už v roce 2006 v Číně. Později, v roce 2009, rozjel další prototyp, tentokrát v izraelské poušti Arava. V prvním týdnu února 2012 se rozeběhla další elektrárna společnosti AORA, tentokrát ve španělském vědeckém parku Platforma Solar de Almeria.

Výhodou koncentračních solárních elektráren AORA je jejich modularita, stálý výkon a velmi nízké nároky na spotřebu vody. Což se v pouštních oblastech vždycky hodí. Rozdíl proti velkým CSP elektrárnám spočívá v tom, že AORA nevyužívá žádné nádrže s rozpuštěnou solí na ukládání tepla pro využití během noci.

V noci běží elektrárny AORA čistě na bioplyn, biopalivo nebo benzin/naftu. Výkon jednoho modulu dosahuje až 100 kW a zabírá dva tisíce metrů čtverečních. Pokud byste poskládali dohromady výkon 100 MW, zabralo by to plochu 2 km2.

Rosenzweig nabízí možné využití svých elektráren například u odsolovacích stanic, které jsou náročné na spotřebu elektřiny. V současné době má podle něj firma zakázky na několik desítek projektů svých elektráren, z nichž některé mají být „předehrou“ k větším projektům.

V roce 2012 očekává vybudování celkem 50 jednotek s tím, že následující objednávky by se mohly vyšplhat až na 60 MW. Velká očekávání má od Indie, ačkoliv přiznává, že nejprve musí AORA nasbírat dostatek zkušeností s provozem v Mexiku, jižní Itálii a jihozápadní části USA.

CSPToday

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *