V Kazachstánu vyrostou neobvyklé stromové domy

Žít v těsném sepjetí s přírodou je pro mnoho lidi životním snem. Někdo si jej splní bez vynaložení většího úsilí během života na vesnici, jiný si ale dopřeje za cenu statisíců liber.

„Splněný sen o životě v přírodě, nebo jen nepraktické mrhání penězi ?“ Zdroj: A. Masow Design
„Splněný sen o životě v přírodě, nebo jen nepraktické mrhání penězi ?“ Zdroj: A. Masow Design

Druhý příklad se týká vizuálně zajímavého ale lehce nepraktického projektu architektonického studia A. Masow Design, které pro nejmenovaného soukromého klienta navrhla skutečně nezvyklý stromový dům.

Už sama lokalizace tří navrhovaných obytných objektů (ve všech případech se jedná o ten samý koncept) je poněkud nezvyklá: žádné napojení na dopravní sítě nebo energetickou infrastrukturu, ale husté lesy v okolí kazachstánského města Almaty.

A samy „obytné“ domy? Vlastně se jedná jen o na zakázku vyrobené skleněné tubusy, které budou jednotlivými patry těsně obepínat kmeny vzrostlých stromů.

Studio na zakázce začalo pracovat v roce 2014, a dnes je schopno i vyčíslit cenu nákladů: 225 000 liber. To rozhodně není málo, ale při průměrné ceně nemovitostí v daných končinách 625 000 liber to vychází o poznání lépe. Bydlení není postaveno právě na komfortu, ale spíše na celkovém dojmu.

Samotný návrh spočívá v důmyslné kombinaci kovových nosníků obvodové konstrukce, plastových a polykarbonátových desek, betonu a dřevěných podlah, a hlavně celo-stěnného prosklení pro optimalizaci výhledu do okolního lesa.

Aibek Almasov, vedoucí studia A. Masow Design k tomu říká: „Zadavatelem projektu je osmatřicetiletý podnikatel, který si přál vytvořit bydlení přírodního charakteru. Představoval si to jako místo, kde bude možné posedět v příjemném prostředí a diskutovat s přáteli o filozofii.“

Výsledné řešení je prý kompromisem mezi pohodlím obyvatele a podmínkami nezbytnými pro zachování růstu stromu.

Poměrně frekventovanou a dosud nezodpovězenou otázkou je, jak s v tomto přírodním domě obklopeném lesem vyrovnají obyvatelé stromového domu s nedostatkem soukromí, například na toaletě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *