Z vybydleného obytného domu do zelené kanceláře

Transformace dvojdomu v centru Hanoje do podoby inspirativního pracovního interiéru. Tak zněla zakázka, která vietnamskému architektonickému týmu Studia 102 nečinila nejmenší problémy.

„Kouzlo harmonického přírodního pracovního prostoru.“  Zdroj: Vu Xuan Son
„Kouzlo harmonického přírodního pracovního prostoru.“ Zdroj: Vu Xuan Son

A to i přes to, že tvůrčí prostor byl od začátku limitován, stejně jako požadavky na energetickou bilanci výsledného objektu. Výsledkem je dům pojmenovaný Growing Green, sídlo společnosti které „z vegetace“ doslova vyrůstá.

„Během několika posledních let zažila Hanoj nebývalý rozvoj,“ popisuje situaci ve městě Vuong Dao Hoang, vedoucí architekt Studia 102. „Ale s tím téměř neřízeným rozvojem se pojí i řada komplikací.“

Na jedné straně se v okolí předměstí rozšířila „sídelní kaše“, uniformní zástavba rodinných domů táhnoucích se od obzoru k obzoru. Na druhé se dosud obydlené pásmo v okruhu centra vylidnilo a řada nemovitostí se stala neobývanými.

„To vyústilo v rozsáhlé mrhání finančními a energetickými zdroji, a vytvořilo prostor pro řešení mnoha společenských otázek, počínaje sousedskou bezpečností až po samotnou obyvatelnost některých městských částí.“

Pochopitelně, že každý chce žít v dobré čtvrti, bydlet v nové zástavbě a pracovat v příjemném prostředí. Jenže tím by se zastavěná plocha sedmimilionové Hanoje dál zbytečně rozrůstala. Studio 102 proto uvítalo zakázku na rekonstrukci obytného domu v centru.

Než stále ustupovat na horizont, raději se pokusí vytvořit něco, co lidi naopak přitáhne. Výsledek v podobě Growing Green hovoří za vše.

Jen ještě musíme doplnit, že v přestaveném dvojdomku nyní funguje administrativní zázemí společnosti Mein Garten, která se zabývá konzultační činností na poli krajinářských návrhů, designu zahrad a městských parků. A lepší kanceláře, které současně dělají jméno jejich práci, si nemohli přát.

Studio 102 totiž projevilo nebývalý cit pro inovativní koncept. Než zavřít zaměstnance do klasické klimatizované a sterilní kanceláře, nabídli jim prostor s velkým P. Některé části zdí jednoduše zmizeli, čímž vznikl polo-otevřený model stavby.

Tam kde byly základy, je dnes nyní voda, a do práce jdete po pylonech zasazených do mělkého jezírka. Společnost vám dělají tropické mechy, lišejníky a liány. Sází se tu na přírodní ventilaci a maximální prostup přirozeného světla.

Součástí interiéru je nábytek z recyklovaných materiálů, a veškeré vnitřní vybavení je certifikováno na vysoký stupeň energetické efektivity. Objekt se neustále mění, spolu s okolní vegetací. Je to prostě nové, atraktivní místo pro práci.

Sdílet: