A´tolan – uhrančivý dům z kamenů na Taiwanu

Taiwanské studio Create + Think Design Studio postavilo A´tolan jako moderní a přitažlivý dům. Přitom vše podstatné je zde vytvořeno prakticky jen z kamenů, které byly na místě vytěženy při hloubení základů.

„Architektura pracující s A´tolan je silně prodchnuta filozofií o prostotě a jednoduchosti .“Zdroj: Create + Think Design Studio
„Architektura pracující s A´tolan je silně prodchnuta filozofií o prostotě a jednoduchosti .“Zdroj: Create + Think Design Studio

Create + Think Design Studio se totiž rozhodli oživit dávnou praxi starých stavitelů na ostrovech v Čínském moři. Ti se od pradávna museli potýkat s minimálním množstvím dřeva a hlíny (které jsou na pevnině naopak stavební materiály velmi tradiční), ale zato se slušnou zásobou kamenů. A´tolan překladu značí „místo s mnoha kameny“ a může být také interpretováno jako „hromadění či vrstvení kamenů“. A o to tu přesně jde.

K vytvoření základní konstrukce byly použity čtvercové ocelové nosníky a mohutné traverzy vystupují i na povrch, stěny už ale tvoří oblé kameny (někde překryté omítkou, jinde polykarbonátem či zesíleným sklem).

Kameny také lemují všechny terasy, které rozbily příkrý svah celého pozemku. Do krajiny tento koncept naprosto zapadá, a pomáhá tomu i zatravněná izolační střecha, která si nezadá se severskými zatravněnými sruby Normanů.

Dům A´tolan je navíc nápadný sovu asymetrickou orientací, tak aby co nejvíce těžil z výhledu na moře. „Snažili jsme se minimalizovat všechny zásahy do terénu, a dům sám je velmi prostě zařízen,“ říkají Create + Think Design Studio.

„A´tolan House nabízí úkryt před nepohodou, hygienické zázemí, a místo pro přípravu jídla. Je to jen prostá kuchyně, pár pokojů a sprchový kout, ve kterém máte nad hlavou nebe.“

Toto minimalistické provedení (v kombinaci s širokými okny a prostornými místnosti) pak usnadňuje fungování systému přirozené ventilace a prostupu denního světla.

A´tolan totiž můžeme v podání Create + Think Design Studio chápat i jako filozofický směr architektury, který tvrdí, že vše je ve své podstatě dokonalé, přítomné na daném místě. A proto je to zbytečné nějak narušovat.

Do stavby domu, který z pobřeží shlíží na modř Tichého oceánu tak byly zakomponovány všechny kameny, které byly na místě stavby už dříve „dokonale“ přítomné.

Jeden myslel na “A´tolan – uhrančivý dům z kamenů na Taiwanu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *