Etiopie jde cestou solární energie

Východ Afriky v čele s Etiopií začal aktivně pracovat na své solární budoucnosti. Jedním z výrazných kroků, který předurčuje solární energetiku k prioritnímu postavení v právě budovaném národním energetickém mixu je i takzvané „Memorandum o pochopení“, které uzavřel majoritní poskytovatel elektřiny v Etiopii, společnost EEP (Ethiopian Electric Power) s americkou firmou Green Technology Africa.

Etiopie jde cestou OZE. Prvních 300 MW solárních instalací do roku 2015 má být jen začátek. Zdroj: GTA
Etiopie jde cestou OZE. Prvních 300 MW solárních instalací do roku 2015 má být jen začátek. Zdroj: GTA

GTA přislíbilo do dalších let plnou podporu východoafrickým projektům rozvoje obnovitelných zdrojů energie, konkrétně pak se zacílením na 300 MW vytvořených v nových solárních projektech.

Primárním cílem pro GTA i EEP je nyní zvýšení celonárodního pokrytí elektrifikační sítí ze stávajících 55 % na 75 %. A když už zajišťovat elektřinu pro všechny, není přece důvod sahat po zdrojích, jejichž budoucnost je jasně nalinkována, tak jako u fosilních paliv.

Zvlášť, když východoafrické země mají ty nejlepší podmínky pro „čistou“ sklizeň energie z obnovitelných zdrojů.

Plánované zvýšení pokrytí má být hotové do konce roku 2015, a obě interesované strany se snaží držet zatím podrobnější informace pod pokličkou. Hovoří se o velikosti „akčního rámce“ a přislíbeném financování, přičemž investiční náklady na zvýšení solárního pokrytí se mají vyšplhat až na 600 milionů dolarů.

Etiopie přitom nepropaguje jen solární parky, ale plán na zvýšení pokrytí elektřinou jde prý ruku v ruce i s dalšími projekty, které umožní lépe uplatnit potenciál země na úrovni hydroelektráren, geotermálních zdrojů a větrných elektráren. I tady se počítá s pomocí GTA.

Společnost GTA zajišťuje jak přísun financí ze zahraničí, tak i odbornou expertízu pro schvalování a přípravu jednotlivých lokálních projektů. Její role coby „zahraničního rádce“ pak zvyšuje hodnověrnost východoafrického investičního prostředí.

Podle Dereje Mesfina, presidenta společnosti GTA, láká už dlouho celý subsaharský region investory ze zahraničí, ale ti jsou rozvážní a opatrní.

Tím, že GTA zajistí jak místní pracovní sílu, připraví podmínky s jednotlivými partnery a dodá i odborníky ze zahraničí pak poskytne potřebné záruky.

O tom, kam konkrétně bude směřovat oněch 300 MW plánovaných solárních instalací nyní rozhodnou studie proveditelnosti, současně vypracovávané pro regiony Dire Dawa, Kombolcha a Desse.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *