Ekologické bydlení

Rodinný dům, nízkoenergetické bydlení, zelená úsporám
   hledat:
19. 8. 2014 v rubrice Architektura

Kanton, gigantická metropole na jihu Číny, se může pochlubit první výškovou budovou, která dosáhla na zlaté hodnocení LEED. Šestašedesát pater betonu, oceli a skla, které se do výše 302 metrů v roce 2012 vztyčilo nad městem, se stalo symbolem nové generace k životnímu prostředí šetrných mrakodrapů a zároveň vstupní branou do administrativně obchodní čtvrti Zhujiangu, „Nového města“. Vítejte v Leatop Plaza.

„Leatop Plaza - třetí zleva, tvoří předěl mezi městskou zástavbou Kantonu a novou čtvrtí mezinárodního obchodu – Zhuijangu.“ Zdroj: milimet.com /Murphy - JAHN

„Leatop Plaza – třetí zleva, tvoří předěl mezi městskou zástavbou Kantonu a novou čtvrtí mezinárodního obchodu – Zhuijangu.“ Zdroj: milimet.com /Murphy – JAHN

Leatop Plaza, která nabízí 161 000 metrů čtverečních kancelářských a reprezentativních prostor, působí navenek poměrně civilním dojmem. Žádné zásadní designové kreace na ní nejsou na první pohled patrné, a nápadná je snad jen lehce zakřiveným vrchlíkem.

Její emblematická věž vyniká jasnými, elegantními tvary přímé geometrie, s výraznějším výřezem zkosené střechy. Skleněná fasáda dodává celé konstrukci jakousi vznešenou čistotu, a na někoho tak může Leatop Plaza působit jako strnulý rampouch.

Za návrhem této budovy stojí studio JAHN Architects, které realizovaným projektem adresně zasáhlo palčivé téma ekologičnosti a udržitelnosti výstavby výškových budov v Číně. Až 45 % veškeré energie a materiálu, využívaného v čínském stavebnictví, totiž putuje na stavbu výškových budov.

Pochopitelně, že do této statistiky spadá nejen samotná konstrukce, ale také výroba a přeprava jednotlivých stavebních materiálů. To všechno dohromady ale činí ze vztyčování mrakodrapů velmi nákladnou a energii konzumující činnost.

Výstavba Leatop Plaza dokazuje, že ne vždy musí být výškové budovy vystavěny nákladně.

Díky pečlivému vedení JAHN Architects bylo v průběhu výstavby recyklováno 75 % veškerých stavebních odpadů (včetně zabudování suti do základů), kvůli minimalizaci energetických nákladů pocházela většina stavebních materiálů z lokálních a regionálních zdrojů, a například pětina dřeva, využitého při úpravě interiérů, mělo svůj původ rovněž v recyklaci.

Samotná nosná konstrukce byla rozložena do masivních úhlopříčných nosníků, tak aby se snížilo množství betonu potřebné k vybudování jádra.

Zmíněná skleněná fasáda, která dodává budově ledový lesk, má však i funkční význam – odráží sluneční paprsky a zároveň umožňuje maximalizovat prostup přirozeného světla dovnitř kancelářských prostor.

Díky důmyslnému systému izolace vytváří uzavřenou termální obálku, s počítačem řízeným systémem ventilace, rekuperační jednotkou a výkonnou klimatizací. Součástí je i vododržný střešní systém, který snižuje spotřebu vody – oproti standardu mrakodrapů v Kantonu – o 44 %.

 Radomír Dohnal
 

Ekologické bydleníMagazín Ekologické bydlení vydává Chamanne s.r.o. ISSN 1803-0211. RSS Mediálně zastupuje Impression Media. Naše další projekty Hybrid.cz