Holandská chata se ztrácí v jezeře

Jezero Loosdrechtse Plas by se i na podrobné mapě Holandska hledalo těžce, ale to mu na kvalitách rozhodně neubírá. Na jednom z jeho pěti ostrůvků architekti ze studia 2by4 Architects vypracovali originální projekt „rekreačního objektu“.

„Jednoduchost nemusí znamenat ztrátu luxusu ani kontaktu s přírodou.“ Zdroj: 2by4-Architects
„Jednoduchost nemusí znamenat ztrátu luxusu ani kontaktu s přírodou.“ Zdroj: 2by4-Architects

Kouzlo práce architektonického studia spočívá v minimalistickém designu, a plně reflektuje zadání klienta. Ten si přál umocnit co nejvíce výhled ven na okolní přírodu, a co nejvíce prolnout vznikající stavbu s vodou a zelení.

Pokud jde o vlastní dispozice objektu, ty byly diktovány místní stavební vyhláškou. Ta totiž na území Loddsdrechtse Plas neumožňuje povolování nových staveb, a stavby nové musí svými rozměry odpovídat svým předchůdcům. Klient tedy nechal zbourat starou rybářskou chatrč, a na jejím místě si vytvořil soukromou oázu klidu.

2by4 Architects následně odstranili celou jednu stěnu, a nahradili ji proskleným blokem. Ten, spolu s malou dřevěnou teráskou, vytvořil ideální a téměř neohraničení přechod do jezerní krajiny.

Jen mírné vyvýšení navozuje dojem prámu plovoucího na vodě. Tmavá dřevěná fasáda se postarala o celkovou nenápadnost objektu zasazeného na samý břeh, a jednopokojový domek se prakticky ztrácí v rákosinách a stínu nedalekých stromů.

I když je může zdát provedené řešení rekreační chaty u vody zbavené pro samu jednoduchost veškerého komfortu, přesto je tu vše, co klient žádal.

Je tu kuchyň, toaleta, sprcha, a celá řada dalšího příslušenství, zapracovaná do dvojitých stěn. Zvláštním způsobem je řešeno i vytápění, s pomocí kamínek. Ty mohou být podél stěny přesouvány, čímž se mění celá „atmosféra“ místa.

Sdílet: