Finská rozhledna umožní vstup i vozíčkářům

V posledních deseti letech jakoby se roztrhl s rozhlednami v otevřené krajině pytel. Význačné vrcholky, místa přehlížející výjimečné přírodní scenérie a různá turistické stanoviště: tady všude s vydatnou podporou evropských grantů rostou dřevěné a kamenné rozhledny.

„Rozhledna nemusí být nutně bezbariérová, aby se z jejího vrcholu mohl rozhlédnout i vozíčkář.“ Zdroj: OOPEAA
„Rozhledna nemusí být nutně bezbariérová, aby se z jejího vrcholu mohl rozhlédnout i vozíčkář.“ Zdroj: OOPEAA

Projekt finského architektonického studia OOPEAA je ale v záplavě těchto konstrukcí skutečně výjimečný. Umožňuje totiž bezbariérový přístup a výhled do krajiny těm, pro které každý schod znamená neřešitelnou překážku.

OOPEAA se rozhodla svůj projekt rozhledny nedaleko města Seinäjoki zpřístupnit skutečně všem, bez rozdílu. Čistě formálně jsou samozřejmě rozhledny „všem“ běžně přístupné, ale ve skutečnosti vozíčkáři si to rozhodně nemyslí.

Počet turistických rozhleden, které jsou vybaveny zdviží, se limitně blíží nule po celé Evropě. Designéři se proto zaměřili na myšlenku, jak jim výhled z výšky do krajiny kolem jezera Kyrösjärvi skutečně zpřístupnit. Postupně pak rozpracovali nevšední myšlenku, kterou dovedli do finále v podobě Periskopové věže (Periscope Tower).

„Úplně na začátku to byla jen taková úsměvná idea, se kterou jsme si v kanceláři pohrávali,“ říká Anssi Lassila, zakladatel OOPEAA. „Řešili jsme alternativní zpracování jinak poměrně fádního a konvenčního projektu. Zarazil nás fakt, že i když je každá rozhledna přístupná všem, pro řadu lidí má přístupnost jasně definované limity. A tuto bariéru jsme se rozhodli rozbít.“

Podařilo se to vlastně docela nenáročnou úpravou původního konceptu. Navržená patrová dřevěná věž je kromě podlaží a schodišť vybavena i tubusem se zvětšenými odraznými zrcadlovými plochami periskopu, díky kterým můžete přehlédnout horizont, aniž byste se museli sápat na vrchol.

Stavba, která je vytvořena z CLT dřeva (které je podle tvůrců ekologičtější a udržitelnější alternativou, než ocel), byla na pobřeží jezera sestavena z prefabrikovaných částí studenty fakulty architektury (SEDU) během necelých dvou týdnů.

Fasáda je provedena z „nenápadných“ impregnovaných modřínových desek, a i když celá struktura vyčnívá osm metrů nad terén, nerušeně zapadá do prostředí okolních jehličnatých lesů.

Sdílet: