Na místě parkoviště autobusů vyrostl mokřad

Devět akrů pokrytých betonovými panely se poznenáhlu změnilo v kus divoké přírody. Zrušené parkoviště společnosti MTA v jižním , obklopené továrními halami, získalo v rámci odvážného projektu podobu pacifického mokřadu. Vytvořené území však není jen pouhou „zelenou kulisou“, a významně nyní přispívá k čistění odpadních vod.

Umělý mokřad nebude nikdy tak účinný v čištění vody, jako přírodní. Zdroj: Inhabitat.com
Umělý mokřad nebude nikdy tak účinný v čištění vody, jako přírodní. Zdroj: Inhabitat.com

Tříletý projekt za šestadvacet milionů dolarů dospěl zdárně ke svému cíli. Parkoviště se proměnilo v mokřad, který pročišťuje odpadní vodu z jednotlivých podniků před tím, než je vypuštěna do řeky Los Angeles. Zázemí zeleně působí blahodárně na místní obyvatele, kteří s radostí využívají několika stezek, které je uměle vytvořeným biotopem provedou.

Od poloviny devatenáctého století přišla Kalifornie o 90 % původních mokřadů. S tím se pochopitelně pojí i zvýšená míra ekologické zátěže, která dopadla na celý stát. Odpadní voda, která se při každé větší průtrži mračen vyvalila z kanálů, důkladně propláchla město a odnesla mnohdy toxický odpad přímo do Tichého oceánu.

Stav zdejší krajiny napovídal, že se musí něco stát. Naštěstí byl v roce 2004 poprvé předložen pilotní projekt průtočných „ledvin“ čistících vodu z průmyslového parku.

Porovnání s ledvinami je na místě, konečný architektonický návrh je připomíná tvarem i čistící funkcí. Za plného provozu dokáží pročistit 1,8 milionu litrů odpadní vody denně.

Přitom bujná zeleň vytváří klidnou oázou na okraji rušného městského celku, a láká ptactvo stejnou měrou jako lidské návštěvníky ke klidu a odpočinku. Mezi první stálé obyvatele mokřadu se už zařadilo několik druhů želv a volavek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *