Solární pyramidy v Perském zálivu

Kde jinde než v bohatých státech Perského zálivu může vzniknout projekt obrovských ve tvaru . A navíc ne ledajakých! Jde rovnou o osm menších pyramid, které v kruhu obklopují jednu velkou centrální pyramidu. Celá stavba je konstruována jako netradiční solární elektrárna, a také jako obrovský světelný lunární kalendář.  
solární elektrárny lunar cubit solární pyramidy

Pyramidy budu v první řadě sloužit jako velké solární elektrárny. Během dne by všech devět pyramid mělo poskytovat výkon 1,74 MW, což stačí na zásobování elektřinou pro 250 .

Elektrická energie bude z menších pyramid převedena podzemními kabely do velké centrální pyramidy, odkud poputuje do rozvodné sítě.

Zobrazování lunárního kalendáře mají na svědomí úsporné , které jsou vestavěny do pláště pyramid.

Žárovky rozsvěcují jednotlivé pyramidy podle fáze měsíce, takže celá stavba svítí přesně podle toho, zda měsíc „couvá“ nebo „dorůstá“.

Vše samozřejmě nejlépe vynikne pohledem z ptačí perspektivy. Právě proto tvůrci Robert Flottemesch, Adrian DeLuca, Johanna Ballhaus a Jen DeNike navrhli své dílo postavit jen 5 km od mezinárodního letiště , takže nejenže bude snadno viditelné ze vzduchu, ale pro přilétající letadla bude tvořit jasný orientační bod.

Přestože Lunar Cubit, jak byla stavba pojmenovaná, nebude vyrábět tolik energie jako klasické solární elektrárny o stejné velikosti, tvůrci věří, že díky jeho umělecké hodnotě a originalitě bude tvořit významné lákadlo pro turisty.

Úspěšně pochybuji, že by podobná stavba mohla vzniknout v nebo vlastně kdekoliv jinde, ale v „ropných královstvích“ Perského zálivu je vše možné. Stačí si vzpomenout na mnohem odvážnější stavby, které se v této oblasti postavily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *