Google sleduje globální odlesňování

dělá opravdu do všeho. Se svým softwarem v podobě Google Earth mapuje oceány, investuje do obnovitelných zdrojů energie, anebo třeba připravuje domácnosti na chytré rozvodné sítě svým online energetickým monitorovacím systémem. A teď chce sledovat lesy, resp. jejich mizení. pokračování…
Google - odlesňování - software

Nový software vyvinutý v rámci filantropické odnože Google.org ve spolupráci s Carnegieho vědeckým institutem a Carlosem Souzou ze společnosti Imazon dokáže zpracovat satelitní obrázky pořízené za poslední desítky let a extrahovat z nich vědecké informace.

Poprvé byl software představen na klimatické konferenci v Kodani. „Doufáme, že tato technologie pomůže zastavit destrukci rapidně ubývajících světových lesů,“ píše se v tiskové zprávě. „Emise z tropického odlesňování jsou srovnatelné s emisemi z celé Evropské unie a vyšší než celkové emise všech aut, trucků, letadel, lodí i vlaků na celém světě,“ píše se dále.
Google - odlesňování - software
A podle všeho je mnohonásobně levnější prostě zachovat stávající lesy, které pohlucují oxid uhličitý a vůbec si dokážou se znečištěním poradit mnohem lépe a přirozeněji, než jakákoliv technologie draze a složitě vyvíjená člověkem. Navíc jsou lesy mnohem hezčí, než odsířené betonové komíny!

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *