Hilton v New Yorku má zelenou střechu a šetří

Největší hotel na Manhattanu, světoznámý Hilton, se zazelenal. Jeho střechu o rozloze 1480 m2 pokryla nově vysazená zahrada, která udělala z budovy zelení pokrytý ostrov v jinak šedivém newyorském centru. Střešní systém bude přirozenou cestou „lapat“ prachové částice a atmosférické polutanty, a tím prý lokálně přispěje ke zlepšení ovzduší.

Zelené inovace dlouhodobě pomáhají k budování "značky" Hilton ve světě. Zdroj: Hilton
Zelené inovace dlouhodobě pomáhají k budování „značky“ Hilton ve světě. Zdroj: Hilton

Provozovatel si od instalace mimo jiné slibuje omezení emisí samotného provozu hotelu a snížené náklady na provoz klimatizace. Olistěný a zatravněný povrch střechy totiž bude odrážet sluneční záření, a zabraňovat tak nepříjemnému přehřívání střešních pater.

Nedávno zveřejněné výsledky studie prezentující mapu tepelných ostrovů v centrech měst potvrzují, že zelená střecha může výrazně změnit lokální mikroklima.

Střecha ale není jediným prvkem udržitelného hospodaření v hotelu. Všech 1981 pokojů je dnes zásobováno elektřinou, párou a teplou vodou z kogenerační jednotky, která je s výkonem 1750 kW největší v celém New Yorku.

Zemní plyn zodpovídá za více než 40 % veškeré spotřeby energie, okolo 23 milionů kilowatt hodin ročně. Samostatná jednotka se nezdála být zprvu dobrou investicí, ale dnes se ukazuje, že jen díky ní může Hilton snížit o 30 % svou uhlíkovou stopu.

Hotel Hilton si na zelené image zakládá. Právě díky neutuchající snaze o nejrůznější zelené inovace a alternativní architektonické prvky získal manhattanský Hilton už v roce 2009 od nevládní Asociace amerických ulic (Avenue of Americas Association) ocenění „Zelená ulice“. Není proto divu, že si luxusní Hilton letos vybrali i pořadatelé podnikatelského Summitu o udržitelnosti.

SDTrading

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *