Jamajka chce obnovitelné zdroje místo diesel-generátorů

Když roku 1494 Jamajku objevil Kryštof Kolumbus, připlul k břehům pravého zeleného ráje na zemi. Kouzelné pláže i pralesy pod Blue Mountain se sice nezměnili, ale ostrov sám už celá léta nemůže být považován za panensky čistý. Změnit by to měl nový plán jamajské vlády, která počítá se širší integrací „čistých“ obnovitelných zdrojů.

„Solární instalace na rezidenci v Sandals Montego Bay.”Zdroj: coming-to-jamaica.com
„Solární instalace na rezidenci v Sandals Montego Bay.”Zdroj: coming-to-jamaica.com

Plán na instalaci 150 MW, který proběhne v gesci Ministra pro vědu, energetiku a technologie, je vůbec největším jednorázovým přídavkem do energetického mixu tohoto ostrova.

Jeho dosavadní produkce energie přitom dosud spočívala především v hlučných a čmoudících diesel-agregátech, které ekologickou bilanci tropického ráje příliš nezlepšovaly. Ministerstvo přitom připouští, že ze špatných řešení bylo toto stále nejlepší.

Na ostrově totiž existuje více než 16 000 sídel, která nejsou napojena na dopravní komunikace, což při počtu tří milionů obyvatel znamená, že většina lidí žije mimo energetickou infrastrukturou dostupná centra. Teprve s příchodem solární energie se záběr využitelných možností dostatečně rozšířil.

Zmíněné ministerstvo sice neposkytlo podrobný rozbor charakteru očekávaných instalací, ale v tiskovém prohlášení uvedlo, že: „Přinejmenším 50 MW bude pocházet z energetického zhodnocení odpadů.“ Toto řešení je sice „čisté“ jen v uvozovkách, ale pomůže k řešení zdejší regionální krize odpadového hospodářství.

Projekt inovace a očisty energetického průmyslu pod taktovkou ministerstva pro vědu, energetiku a technologie však není jediným signálem změny k lepšímu. Na začátku února tu společnost Eight Rivers Energy přijala zakázku na výstavbu 33 MW solární farmy (se stabilní odkupní cenou 8,5 centů za kWh).

Zahájení prací na tomto projektu by mělo proběhnout na přelomu 2016/2017 a dokončen by měl být v roce 2018. Na dohotovení také čeká solární farma u Clarendonu, budovaná floridskou společností Content Solar. Zatím spolykala 47 milionů dolarů, ale její realizace je zatím v nedohlednu.

Dosud byly na Jamajce zprovozněny solární farmy o celkovém výkonu 113 MW. Vzhledem k tomu, že se tento sektor energetiky začal rozvíjet teprve v roce 2009, není tempo růstu příliš výrazné.

I tak Jamajka usiluje o to, aby to roku 2030 dosáhla na 20 % čisté energie v národním energetickém mixu. Program Ministerstva má být prvním výrazným krokem kupředu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *