Siemens kraluje novým evropským větrným farmám

Společnost Siemens potvrdila, že na začátku května podepsala dvě klíčové smlouvy. První, uzavřená se společností East Anglia ONE, znamená objednávku na instalaci větrných turbín o výkonu 714 MW při pobřeží Velké Británie, druhá, se společností Arkona pak 385 MW pro Baltské moře.

„Kontrakt na 714 MW větrné farmy East Anglia ONE reprezentuje největší objednávku sedmiwattových turbín vůbec.“ Zdroj: Siemens
„Kontrakt na 714 MW větrné farmy East Anglia ONE reprezentuje největší objednávku sedmiwattových turbín vůbec.“ Zdroj: Siemens

Obě uzavřené smlouvy reprezentují dosud největší jednorázově uzavřený kontrakt s jediným dodavatelem, a výrazně potvrzují pozici Siemens jako evropského lídra trhu s technologiemi pro výrobu obnovitelných zdrojů energie. I když se to konkurenční dánské společnosti Vestas asi moc nelíbí, Siemens na začátku tohoto roku jednoznačně opanoval evropské vody.

Zakázka pro příbřežní větrnou farmu East Anglia ONE zahrnuje dodávku 102 sedmimegawattových turbín SWT-7.0. V současnosti se jedná o jedny z největších „sériově“ vyráběných turbín vůbec: průměr vymezená listy jejich rotorů činí 154 metrů. Zároveň se také jedná o dosud největší objednávku sedmiwattových turbín na světě.

Příbřežní farma, která bude od břehů Velké Británie vzdálena 45 kilometrů a pokryje plochu více než 300 kilometrů čtverečních, by měla být uvedena v provoz na konci roku 2019. V plném výkonu pak bude schopna pokrýt spotřebu půl milionu britských domácností. Jen krátce poté, co zpráva o smlouvě s East Anglia ONE pronikla na veřejnost, zveřejnil Siemens další novinku.

Tou je objednávka šedesáti 6 MW turbín pro větrnou farmu Arkona, situovanou v dohledné vzdálenosti od německého pobřeží v Baltu. Do tohoto projektu v roli investorů vstupuje společnost E.ON a norští těžaři ropy ze Statoil. Arkona, jejíž první fáze má být hotova na konci roku 2018, bude s výkonem 385 MW schopná zásobovat na 400 000 německých domácností.

Mimochodem, tato zakázka byla zveřejněna krátce poté, co si Joe Kaeser, šéfmanažer Siemens, na svém twitterovém účtu postěžoval, že Německo dosud zcela opomíjelo nabídky jeho společnosti během celého energetického přerodu – Energiewenede. Teď si rozhodně Siemens nemá na co stěžovat.

CleanTechnica.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *