Protihlukové stěny jako malé elektrárny? V Nizozemsku!

Protihlukové bariéry sice funkčně zvyšují kvalitu bydlení, ale oku právě nelahodí. Změnit tento stav a rozšířit přidanou hodnotu poskytovanou stěnami se rozhodli inženýři z Univerzity v Eindhovenu (UoE). Testují solární protihlukovou bariéru.

„Jeden kilometr protihlukové stěny by dokázal pokrýt spotřebu padesátky domácností.“ Zdroj: EindhovenUniversity
„Jeden kilometr protihlukové stěny by dokázal pokrýt spotřebu padesátky domácností.“ Zdroj: EindhovenUniversity

Podél dálnice vedoucí holandským městem Den Bosch vyrostly 18. 6. na místě stávající bariéry dva nové úseky. „Desky“ protihlukových stěn o rozměrech 5 x 4,5 metru jsou na první pohled nápadné svým zjevem.

Namísto fádního šedivého provedení jsou zde vidět desky průhledné a barevné. Barva ale není jedinou změnou, kterou se rozhodli výzkumníci z Eindhovenu protihlukovým stěnám přiřknout.

V prvním úseku se totiž jedná o speciálně upravené luminiscenční solární koncentrátory (LCS), a v druhém jsou pak desky stěny pokryty konvenčními solárními články. Celý experiment v terénu má sloužit jako srovnání provozní odolnosti a výkonu obou těchto technologií, a jejich možné uplatnění v další praxi.

„Mnohobarevnost činí LCS ve stavební praxi vizuálně atraktivní, a mohou nalézt využití v řadě projektů,“ říká Michael Debije z fakulty chemického inženýrství a chemie na UoE. „Mezi jejich přínosy se řadí principielně nízká cena, robustnost a rovněž schopnost pracovat i za nízkého slunečního osvitu. Mají prostě ohromný potenciál.“

Experiment s osazením dálničního tahu přes Den Bosch bude běžet po celý rok. Vědci chtějí zjistit, jak se panely vyrovnají s agresivními výfukovými splodinami anebo třeba s vandalismem. V případě, že LCS panely na protihlukových stěnách uspějí, čeká je velká budoucnost.

Jeden kilometr solarizované protihlukové bariéry by totiž dokázal generovat takové množství energie, která by stačila k zásobování padesátky domácností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *