Kanadské zdravotní středisko usiluje o zlaté hodnocení LEED

Britská Kolumbie, tedy jižní provincie Kanady, postavila v městě Surrey úžasný komplex nemocničních budov, propojených v jeden životaschopný a architektonicky nadmíru zajímavý celek. Rozloha původní nemocnice, která zde dříve stála, se prakticky zvětšila pětkrát, a přeměnila se na nebývalý ekologický nadstandard, který mimo jiné usiluje o zlaté hodnocení LEED.

„Odpudivá budova, které se každý raději vyhne? To se v Surrey nestane“ foto: Parkin Architects
„Odpudivá budova, které se každý raději vyhne? To se v Surrey nestane“ foto: Parkin Architects

Budovy nemocnice a pohotovostní péče, včetně nového Pediatrického centra a Centra péče o mentálně postižené, vytvářejí na první pohled úchvatný dojem moderní architektury. Je to trochu nezvyk, protože nejrůznější hospitalizační střediska vynikají spíše strohou jednoduchostí a účelností. Do Surrey Memorial Hospital by ale jistě rád nakouknul nejeden architekt, aby mohl nabrat zkušenosti s unikátním designem.

Celý projekt, na kterém se podílely architektonická studia CEI Architects a Parkin Architects má v zásadě odrážet fakt, že nová nemocnice „stojí pevně na třech myšlenkových pilířích“. Celý komplex v sobě prý nese prvky společenské, ekonomické a environmentální odpovědnosti.

Křivky budov, které nyní pokryly bezmála plochu 40 000 metrů čtverečních, tak nesou znaky pasivního designu, důrazného prosazování principů ekologické šetrnosti, energetické efektivity a soběstačnosti.

Budovy Surrey Memorial Hospital jsou nyní nejdražším zdravotnickým zařízením v celé Kanadě. Náklady se vyšplhaly na 512 milionů dolarů, ale Kanaďané peněz na ekologickou a moderní budovu nelitují.

Provincie Britská Kolumbie má pověst turisticky lákavého místa, a ročně sedm míří desetitisíce návštěvníků za překrásnou přírodou. I proto měla nemocnice nepůsobit jako sterilní (ne z hlediska desinfekční čistoty, jako spíš stavebního charakteru), ale naopak živá budova, zapadající do okolní malebné krajiny.

Uvnitř propojených budov narazíme na téměř vědecko-fantastické prvky: například vzduchové zámky, které jsou schopny izolovat jednotlivé budovy či patra nemocnice, v případě že by propukla epidemie (byť třeba obyčejná, chřipková). Vnitřní klima pokojů je neustále monitorováno, a zvláštní důraz tu kladou na přítomnost těkavých organických sloučenin.

Spotřeba energie je díky chytrým technologiím snížena, oproti zařízením srovnatelného určení, o 47 %. A přibližně pětina veškerých stavebních materiálů a vybavení interiérů pochází z lokálních zdrojů. Součástí komplexu je i školské zařízení, určené pro praktickou výuku budoucích zdravotníků. Prostě nemocnice pro třetí tisíciletí.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.