Rusové chystají stavbu své největší větrné farmy

Zahraniční pozorovatelé mohli snadno nabýt dojmu, že Rusko nejeví o projekty obnovitelných zdrojů energie zájem. Prozatím největší vybudovaná ruská větrná farma měla totiž výkon jen 5,1 MW, což v době budování megalomanských děl v Číně zní skutečně skromně. Situace by se ale mohla rokem 2015 změnit.

Obyvatelům Stavropolu jen málo záleží na tom, jestli jim energii budou dodávat turbíny značky Siemens nebo Vestas. Těší se hlavně na levnější elektřinu. Zdroj: R. Dohnal
Obyvatelům Stavropolu jen málo záleží na tom, jestli jim energii budou dodávat turbíny značky Siemens nebo Vestas. Těší se hlavně na levnější elektřinu. Zdroj: R. Dohnal

Stávající „největší“ pětimegawattovou větrnou elektrárnu v kaliningradském regionu by měl totiž do dvou let doplnit realizovaný záměr na výstavbu větrné farmy ve Stavropolu. Stavropol, situovaný v oblasti severního Kavkazu, s průměrnou nadmořskou výškou 550 metrů nad mořem, by se prý mohl stát ideálním místem pro novou elektrárnu, Runo 1.

Název připravované připravovaného projektu vychází ze jména místní zemědělské společnosti (Runo), která hodlá ze svých zisků stavbu financovat. Kolem celého záměru zatím panuje řada nejasností. Je například známo, že stavbu bude provádět moskevská společnost Agis Engineering, ale to, kdo bude dodavatelem technologie, je prozatím otázkou spekulací.

V regionu se totiž dobře etablovali již dva velcí zahraniční dodavatelé – Vestas i Siemens. První jmenovaní se uvedli kvalitní spoluprácí s Ukrajinou, zatímco Siemens již od roku 2010 udržuje dobré vztahy s Rostekhnologii a RusHydro. Obě tyto společnosti navíc shodně dodávají 3MW turbíny, které by měly být ve Stavropolu k vidění.

Stavropolská Runo 1, který by měl být dohotoven v roce 2015, by se měl skládat z dvacítky 3MW turbín. Odhadované náklady se pohybují v rozmezí 3-4 miliard rublů (tedy asi 120 milionů dolarů). Místní lidé záměr vítají. Zdá se totiž, že by větrná elektrárna byla schopná zajišťovat dodávku elektřiny o poznání levněji, než tradiční zdroje.

Podle presidenta Ruské asociace pro průmysl větrné energetiky, Igora Bryzgunova, očekává v regionu pokles cen elektřiny, v důsledku zapojení šedesátimegawattové farmy, ze stávajících pěti rublů za kilowatthodinu (přibližně 0,16 $) na polovinu, přibližně 2,5-3,2 rublů/kWh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *