V USA chtějí využít narušenou půdu pro obnovitelné zdroje

Nová americká vládní iniciativa, podporovaná ministerstvem pro energetiku (DOE) a agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA), se má podle nového metodického přístupu „re-energizace “ ve větší míře soustředit na aktivní energetické využití kontaminované či narušené půdy.

Vyplývá návrh projektu EPA z logiky věci, že je lépe využívat jinak nepoužitelnou půdu? Zdroj: lonewolfsh/sxc.hu
Vyplývá návrh projektu EPA z logiky věci, že je lépe využívat jinak nepoužitelnou půdu? Zdroj: lonewolfsh/sxc.hu

Projekt pojmenovaný „RE-powering America´s Land“ je vlastně praktickou příručkou, která nabádá k výběru potenciálně zajímavých míst pro zajištění alternativních energetických zdrojů, tak aby nebylo třeba zabírat zemědělsky obhospodařovanou, stavebně využitelnou nebo jinak cennou půdu.

Jednotlivé městské správy po celých Spojených státech evidují na 490 000 míst, které obsahují kontaminovanou zeminu nebo dříve sloužily jako skládky. Patnáct milionů akrů prozatím nemá žádné využití.

Pro rozvoj místních komunit, podnikatele nebo průmysl jsou tyto plochy dosud krajně nezajímavé. A přesto by se mohly, jak stojí v projektové zprávě: „Stát cenným a užitečným zdrojem, s potenciálem pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie.“

Snaha EPA a DOE o využití ladem ležícího území ale není nikterak objevná. Ostatně se už dříve řešilo využití střech průmyslových objektů nebo ploch parkovišť.

Odpůrci uveřejněného projektu soudí, že za celou iniciativou je spíš snaha úřadů zakrýt nehezká „černá“ místa na mapách měst pod příkrov fotovoltaických panelů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *