EC*-Cocoon – ekologické bydlení budoucnosti

Cyril-Emmanuel Issanchou je francouzský architekt sídlící v Paříži. Ve své tvorbě se věnuje především novému pojetí urbanismu a navrhuje zajímavé šetrné stavby pro budoucnost. Jednou z nich je i unikátní EC*-Cocoon.

EC*-Cocoon - nové nízkoenergetické bydlení budoucnosti architekta jménem Cyril-Emmanuel Issanchou,foto: Cyril-Emmanuel Issanchou
EC*-Cocoon - nové nízkoenergetické bydlení budoucnosti architekta jménem Cyril-Emmanuel Issanchou,foto: Cyril-Emmanuel Issanchou

EC*-Cocoon je nízkoenergetický dům navržený pro architektonickou soutěž BETWIN. Je vyrobený z prefabrikovaných modulů, které jsou následně instalovány na kamenné zdi z místních materiálů.

Slovo „kokon“ není v názvu návrhu náhodou. Architekt pojal své stavení jako modulární bydlení, kdy lze jednotlivé kulaté kokony vyrobené ze dřeva vzájemně spojovat. Výsledkem je minimalizace vnější plochy, a tím i ztrátového tepla.

Pro ohřev vody a vytápění see využívají solární kolektory. Elektřinu obstarává větrná turbína umístěna poblíž domu a tenkovrstvé solární články. Teplený výměník pak zajišťuje cirkulaci vzduchu a stálý přístup čerstvého.

Střecha samotná pak slouží jako přirozené osvětlení interiéru. Na severní straně jde navíc o zelenou střechu.

archdaily.com

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *