Jižní Korea masivně investuje do příbřežních větrných elektráren

Projekty větrných elektráren se v asijských zemích dosud omezovaly především na Čínu. Ta hrála v posledních deseti letech roli hlavního tahouna regionu, s aspiracemi na pozici světové špičky. Nyní strategický význam větrných elektráren rozpoznala i Jižní Korea. Do svého prvního velkokapacitního projektu investuje 8,3 miliard dolarů.

Jižní Korea projevila svůj zájem o větrné elektrárny nevšedním způsobem. Záměr chválí, ale zaplatit jej musí sami dodavatelé. Zdroj: Areva.com
Jižní Korea projevila svůj zájem o větrné elektrárny nevšedním způsobem. Záměr chválí, ale zaplatit jej musí sami dodavatelé. Zdroj: Areva.com

Čínu sice nepředběhne, ale tak razantním nástupem svět Jižní Korea rozhodně překvapila. Masivní suma má posloužit k financování výstavby 500 větrných elektráren při pobřeží Západního moře, podél provincie Jeolla. Práce jsou rozvrženy do deseti následujících let.

Testovací série dvaceti větrných turbín je už osazena, v roce 2016 by se měl počet elektráren zvýšit na 180 a 300 by jich mělo stát v roce 2019. Podle slov generálního ředitele Ministerstva pro vzdělanost a ekonomiku, Kang Nam-Hoona, by po dokončení měla větrná farma být schopna generovat 2500 MW.

Realizace záměru bude do značné míry závislá na zapojení místních výrobců. O sektor větrné energetiky už dříve projevily zájem korejské společnosti Hyundai Heavy Industries, Samsung Heavy Industries, Doosan Heavy Industries & Constructiona Hyosung Corp.

MKE nezastírá, že lehce megalomanský záměr na výstavbu obří větrné farmy má mimo jiné přitáhnout pozornost k jihokorejským výrobcům. „Jejich práce na díle národního významu je pro ně nejlepší prezentace,“ říká Nam-Hoon.

Tato slova navíc podtrhují fakt, že i když MKE plně záměr podporuje, bude se na jeho financování podílet jen 0,3 % nákladů. Zbytek si musí partnerské firmy, od automobilek přes technologické dílny po stavitele lodí, zaplatit samy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *