Budeme skladovat vítr?

Vzhledem k tomu, že vítr vane nezávisle na tom, kolik elektrické energie v síti chybí či přebývá, větrné elektrárny vnímáme pouze jako doplňkový zdroj. Seamus Garvey, profesor na University of Nottingham, však vidí budoucnost ve „skladování větru“. V tom případě by se totiž staly z „větrníků“ plnohodnotné elektrárny.

Princip je jednoduchý a nejedná se vlastně ani o nějaký převratný vynález. Právě to může být podle Garveyho paradoxně komplikací. Lidé si totiž mnohdy nechtějí připustit, že řešení problému je tak snadné.

Větrné elektrárny by sloužili jako zdroj energie čerpadlům, která by plnila obrovské vaky vzduchem v ideálním případě situované u mořského dna . Při nedostatku energie v síti by se stlačený vzduch vypouštěl přes generátory a elektrická energie by tak byla k dispozici v pravý čas.

Energetická společnost E.ON poskytla vědci prostředky ve výši 300 tisíc Eur, za které by měly vzniknout dva prototypy takových elektráren. Jedna na souši a druhá podmořská využívající s největší pravděpodobností namísto větru energie z vln.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *