Klimatická konference v Kodani: prototyp ekodomu budoucnosti živě

Na právě probíhající klimatické konferenci COP 15 v Kodani byl představen prototyp evropského ekodomu budoucnosti – výsledek intenzivní spolupráce společností Panasonic Europe a dánské energetické firmy SEAS-NVE. Dům je praktickou ukázkou využití systému domácího energetického managementu Panasonic Lifinity HEMS, kombinovaného se systémem Smart Grid (chytré rozvodné sítě) společnosti SEAS-NVE. Ten ulehčuje řízení energetické spotřeby zařízení, osvětlení a vytápění. Oba partneři se rozhodli společně odstartovat pilotní projekt inteligentního systému energetické správy domácnosti, a tím přinést do Evropy ekologičtější životní styl. pokračování…
Lifinity panel - ovládání iPhone
Panasonic se dlouhodobě snaží zavádět strategie ochrany životního prostředí a právě tento projekt prakticky demonstruje, jak lze efektivně pomáhat běžným spotřebitelům při řízení energetické spotřeby. Lifinity HEMS, který vyvinula divize Panasonic Electric Works, pomáhá domácnostem dosáhnout energetické úspory díky vizualizaci veškerých údajů o spotřebě elektřiny. Systém dokáže kontrolovat vytápění, osvětlení a spotřebiče, a to jak přímo na místě, tak i na dálku.

„Měřicí systém Panasonic spojuje naše nejnovější technologie, které pomáhají vytvářet, udržovat a šetřit energii v domě, přičemž redukují škodlivé emise. V kombinaci se systémem Smart Grid náš inteligentní systém řízení domácí spotřeby pomůže dosáhnout ekologičtějšího životního stylu bez narušení zaběhnutého každodenního života,“ dodává k projektu Laurent Abadie, CEO Panasonic Europe.

SEAS-NVE Smart Grid je založený na systému Echelon s integrovanými elektronickými měřiči elektřiny, které jsou dostupné přes webové rozhraní vycházející z IP síťové infrastruktury. Víc měřičů může sdílet jedno IP připojení, díky čemuž systém dokáže jednoduše připojit množství nových navzájem souvisejících technologií.

„Systém umožňuje zapínat anebo vypínat spotřebiče na dálku prostřednictvím smartphonu. Protože Panasonic je na poli vývoje domácích technologií šetrných k životnímu prostředí už dlouholetým průkopníkem, věříme, že naše spolupráce přinese zákazníkům mnoho výhod,“ dodává Thomas Mikkelsen, marketingový ředitel SEAS-NVE. To znamená, že svůj dům můžete řídit např. skrze svůj mobilní telefon iPhone.

Testování prototypu ekodomu bude probíhat ve dvou fázích a následně bude systém zavedený do mnohých z celkem 350 000 domácností zákazníků SEAS-NVE. V první zkušební fázi, která už začala 1. prosince, se zrealizuje vizualizace spotřeby energie, kontrola úspor na základě senzorů umístěných v osvětlení a následné otestování vzdálené kontroly osvětlení a zařízení. V další fázi, plánované v blízké budoucnosti, bude představené dálkové ovládání klimatizace a vytápění a možnosti efektivního využití zařízení určených na výrobu a udržování energie.

zdroj: Panasonic, obrázek: Panasonic

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Jeden myslel na “Klimatická konference v Kodani: prototyp ekodomu budoucnosti živě

  • 22. 1. 2010 (6.52)
    Trvalý odkaz

    V jednoduchosti je krása. Je toto jednoduché řešení???

    :(

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *