Ekologický zdroj vytápění jménem pelety

Mezi nejoblíbenější ekologická pevná paliva patří pelety. Ohleduplnost k životnímu prostředí se v případě dřevěných pelet snoubí s pohodlím v domácnostech. Přečtěte si, proč jsou pelety volbou mnoha lidí.

Ekologická stránka pelet

Spalování dřevěných pelet je vysoce šetrné k ovzduší. Uvolňuje se takové množství oxidu uhličitého, které se během růstu uložilo v kmeni stromu. Do vzduchu se nedostanou žádné nebezpečné chemické látky, protože ty nejkvalitnější pelety se vyrábí pouze z dřevní biomasy. Pro stmelení hmoty dřevních pelet se nepoužívají žádná aditiva ani lepidla. O soudržnost se postará přirozeně obsažený lignin. Obrovským pozitivem je, že pro váš tepelný komfort není vykácen žádný strom navíc.

I výroba pelet šetří energetické zdroje

Pro produkci pelet se využívá odpadní materiál z dřevozpracujícího průmyslu. Celý proces je energeticky nenáročný. I jako palivo v horkovzdušné sušárně se spálí zbytky z řezání dřeva. Samotná výroba začíná kácením a zpracováním stromu na truhlářský materiál. Surovina na peletyv podobě drcených pilin se vysuší. Krátce před lisováním se biomasa lehce navlhčí pro snadnější průchod. V postupně zužujících se kanálcích za zvýšené teploty a tlaku vznikají pelety na topení.

Wooden pressed pellets and briquettes from biomass with autumn leaves.

Certifikované pelety jsou nejlepší

Nejkvalitnější dřevěné pelety mají certifikaci ENplus A1 podle normy ISO 17225-2. Tento certifikát nezvyšuje cenu pelet, ale zaručí nejvyšší kvalitu pro použití v domácnostech. S tím souvisí i vysoká účinnost a dlouhá životnost vašeho automatického kotle. Takto označené dřevní pelety prochází laboratorními testy, které zaručí maximální výhřevnost a zároveň nízkou popelnatost. Existují i nižší kategoriepelet, ale už je nelze doporučit pro malé kotle. Jsou vyrobeny speciálně pro průmyslové použití.

Zatápění peletami je pohodlné

Vytápění dřevěnými peletami je velmi komfortní. Ovládá se stejně jako u topení elektřinou či plynem, jen nejsou potřebná fosilní paliva. Topení peletami můžete ovládat přes termostat, počítač či chytré zařízení v podobě mobilního telefonu či tabletu. Jakmile udělíte pokyn, spirála zapálí pelety a automatický šnekový podavač sám přidává. Když se zaplní popelník, sám to nahlásí. Zbylý popel můžete zužitkovat v zahradě. Je kompostovatelný a můžete jej využít jako minerální hnojivo.

Kde nakoupíte pelety?

Hledáte někoho spolehlivého, kdo má v popisu práce prodej pelet? E-shop Optimtop.cz nabízí certifikované pelety od široké škály výrobců. Na paletách naleznete uložené pytle o váze 15 kg, které jsou ideální pro přenášení k vašemu automatickému kotli. Rozvoz je po celé České republice zdarma až k vašemu domu.

zdroj: placená inzerce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *