Chlazení, vytápění a provoz v průmyslovém objektu

Průmyslové objekty by měly vždy šlapat jako hodinky a k tomu je potřeba ideálního vybavení. Tyto objekty musí splňovat mnohá kritéria, aby byly schopné správného fungování. Co nesmí v takovém objektu chybět?

Zařizujete nový průmyslový objekt a potřebujete ho řádně vybavit, co se technických či praktických věcí týče? Nebo pouze předěláváte určitou část staršího objektu a potřebujete pár rad, jak na to? Pak jste tu správně! V tomto článku přiblížíme možnosti vybavení, které by v daném průmyslovém objektu rozhodně neměly chybět.

Chlazení a vytápění

Důležitým aspektem zařizování takových objektů je bezesporu řešení tepla a zimy. V prostorách, kde pracují lidé, jako jsou třeba kanceláře, by se měla udržovat teplota v rozmezí 21 – 23 °C. Naopak co se týče průmyslové výroby nebo objektů, ve kterých se uchovávají potraviny, je potřeba spíše nižších teplot.
Pokud se bavíme o řešení chladu, ideálním řešením je průmyslové chlazení. Tato technologie umožňuje jak ochlazování vzduchu, tak i například chlazení při určitém procesu výroby, kdy je třeba něco okamžitě zchladit. Chladit se mohou také stroje, které při zátěži produkují nadměrné množství tepla a bez ochlazení by ztrácely na funkčnosti.

Chlazení, vytápění a provoz v průmyslovém objektu. foto: veskom.cz. Petr Krauz

Když už bylo zmíněné teplo, které produkují stroje, je důležité zmínit také to teplo, které se produkuje při průmyslovém chlazení. Je ho poměrně velké množství a pokud bychom s ním nic nedělali, toto teplo by uniklo do ovzduší bez jakéhokoliv užitku. Existuje ale možnost, jak toto odpadní teplo můžeme “zrecyklovat”. Díky speciálním technologiím se odpadní teplo dá znovu využít pro vytápění prostor či ohřev vody. Mohou se tím rázem vyřešit dva problémy naráz.

Řešení odpadu

Každá firma i výrobní objekt musí mít vyřešený odpad. A to jak z důvodu toho, aby se udržoval pořádek na pracovišti, tak i z důvodu toho, abychom odlehčili přírodě. Doplňkem, který je vhodný pro výrobní podniky, jsou plastové kontejnery na 1100l odpadu.

Při koupi kontejneru je nezbytné brát v potaz několik faktorů. Prvním z nich je množství odpadu, které podnik nebo firma vyprodukuje za týden. Na základě množství se vybere vhodná velikost popelnice. Dále se musí brát ohled na druh odpadu, který se produkuje. Důležité je dbát na jeho správné třídění a případně i zajištění popelnic na tříděný odpad. Musíme zohlednit také dostupné prostory, které máme k umístění kontejnerů. Ty sice musí být akorát velké, aby se do nich vešel odpad, ale zároveň tak velké, aby se vešly na pro ně určené místo.

Kontejnery se ve valné většině případů vyrábí jedním ze 2 materiálů – tvrzený plast nebo pozinkovaný plech. Nevýhodou plastových kontejnerů je, že se do nich nemůže vhazovat nic žhavého, protože by se materiál roztavil. Naopak výhodou je odolnost vůči slunečnímu záření, agresivním chemikáliím a tropickým teplotám. Plechové kontejnery časem podléhají korozi a nejsou odolné vůči agresivním chemikáliím a kyselinám. Mez jejich výhody patří možnost vhazování žhavého odpadu a odolnost vůči slunečnímu zařízení a případným vandalům.

Úložné prostory

Průmyslový objekt potřebuje jednoznačně prostory, do kterých bude ukládat suroviny, výrobky, obalové materiály a další důležité věci. K tomu jsou určené regálové systémy. K výběru je hned z několika druhů a typů, záleží pouze na Vaší preferenci a potřebě. Vybrat si lze jak z regálů stacionárních, tak regálů posuvných. Pokud vyžadujete jakékoliv doplňky, které se k regálům dají přidat, je důležité si ověřit, zda to Vámi vybraný typ nabízí.

Pematros s.r.o. Chlazení, vytápění a provoz v průmyslovém objektu

Co se týče konkrétního typu regálů, k výběru jsou například policové bezšroubové regály, regály spádové, mobilní posuvné regály nebo regály konzolové. Pokud potřebujete regál, který je uzpůsobený na vysokou zátěž, v nabídce jsou také vysokozátěžové policové regály, které jsou vyrobené tak, aby zvládly unést zátěž větší než 350 kg na polici. Paletové kousky pak zvládnou hravě několik tun zátěže.

Jeden myslel na “Chlazení, vytápění a provoz v průmyslovém objektu

  • 26. 9. 2023 (23.38)
    Trvalý odkaz

    Vedení firmy v průmyslu je nyní nesmírně těžké, což si uvědomuji každý den. V mém podniku s kovovýrobou investujeme do digitalizace a moderních technologií na zpracování plechů od firmy Canmet, abychom zůstali konkurenceschopní. Navíc z článku je zřejmé, že i v oblasti chlazení, vytápění a provozu v průmyslovém objektu je mnoho výzev, se kterými se musíme vypořádat.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *