Nakupování může být ekologické – poradíme vám, jak na to!

Za poslední století se počet obyvatel naší planety více než ztrojnásobil, a tak bohužel vzrostl i negativní dopad lidské populace na životní prostředí. Znečišťujeme oceány, kácíme pralesy, zanášíme ovzduší jedovatými plyny a náš odpad házíme, kam se nám jen zlíbí, jelikož ho produkujeme tolik, že už nevíme kam s ním. V neposlední řadě jsme také zodpovědní za globální oteplování, kvůli kterému vymírají zvířecí druhy, které s námi sdílely planetu po celou dobu naší existence.

Není tedy divu, že se téměř každá aktuální zpráva točí kolem tématu ekologie. Odpad naši planetu zaplavuje stále víc, což probudilo obrovskou iniciativu s cílem zachránit přírodu, a to nejen přímo mezi lidmi, ale také ve světě produktů a služeb. Dokonalým důkazem je poměrně mladý projekt Kimbino, který se lidem snaží ekologické chování o něco usnadnit a zároveň jim pomáhá šetřit na běžných nákupech. Ptáte se jak? Skrze akční letáky!

Mladí vyrazili do ulic

Právě proto se rozhodla spousta mladých lidí převzít iniciativu a vyrazila do ulic, a to konkrétně v Mostě, Chomutově, Teplicích, Ústí nad Labem a pochopitelně také v Praze. Mládež se rozhodla prostřednictvím demostrací upozornit na jejich nespokojenost s životním prostředím jak v daných oblastech, tak i po celém světě a přinutit příslušné orgány zpřísnit zákonná opatření, která se životního prostředí týkají. Změna však musí začít u jednotlivce, a to klidně jen po malých krůčcích, pokud ovšem budete konzistentní. Zkuste se například inspirovat následujícími kroky.

1. Noste si vlastní tašku

Časy, kdy jste si ke každému nákupu mohli vzít zdarma tolik jednorázových igelitek, kolik jste jen chtěli, už jsou naštěstí dávno pryč. Dnes už za ně musíte zaplatit a v případě obchodů, jako je Kaufland či Lidl, už je dostanete pouze v papírovém provedení. I tak se ale jedná o zbytečný odpad vzhledem k tomu, že si s sebou můžete vzít vlastní, látkovou tašku. Nejenže je pevnější, takže si poradí i s těžším nákupem, ale také se dá snadno vyprat či zašít, takže vám vydrží třeba i několik let.

2. Nákupy dopředu plánujte

Mezi hlavní ekologické problémy dnešní doby patří mimo jiné také plýtvání jídlem. Ze všech potravin, které se na světě vypěstují či vyrobí, totiž končí více než třetina v koši, a to je velká škoda. Úplně by totiž stačilo nakupovat pouze tolik jídla, kolik jste opravdu schopni sníst. Tím, že zbytky vyhodíte do koše totiž neplýtváte jen jídlem, ale také svými penězi.

Třeba takový Lidl přichází každý čtvrtek s nabídkou na celý příští týden, což znamená, že si můžete naplánovat nákup už během víkendu, kdy na to máte prostor, a rovnou mu uzpůsobit i váš jídelníček. Když si navíc prohlédnete Lidl leták, zjistíte, že slevy jsou opravdu vysoké – dokonce tolik, že vám pomohou snížit náklady na jídlo klidně i o 20 %. V aktuálním Lidl letáku se například můžete zaměřit na kuřecí stehenní řízky nebo vepřovou pečeni za opravdu bezkonkurenční cenu.

3. Sledujte akční letáky online

Nesejde na tom, jestli si prohlížíte akční letáky kvůli tomu, abyste ušetřili nebo neplýtvali, vždy je lepší dělat to online. Díky portálu a mobilní aplikaci Kimbino si ten stejný leták Lidlu či Albertu, který byste si přinesli domů v tištěné podobě, můžete prohlédnout ve svém chytrém telefonu, tabletu či počítači a zabránit tak zbytečné produkci několika tisíc tun papíru, který stejně za týden skončí mezi odpadky. Všechny letáky navíc budete mít hezky pohromadě na jednom místě, a tak si pojistíte, že vám neunikne jediná sleva.

zdroj: placená inzerce

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *