Energetický štítek domu: Co to je a kdy je potřeba?

Průkaz energetické náročnosti budovy, tedy takový energetický štítek domu, říká, jak je vaše nemovitost provozně úsporná (nebo nákladná). Měli byste o něm ale vědět víc.

Energetický štítek máme spojený spíše s domácími spotřebiči. Kategorie zastoupené písmenem označují spotřebu energie konkrétního spotřebiče, abychom věděli, jak moc je, nebo není úsporný. A u budov existuje vlastně totéž, jen mluvíme o energetické náročnosti budovy a o průkazu, který v některých životních situacích potřebujeme.

To, že nemovitost získá průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), neznamená, že je to napořád. Energetická náročnost se dá totiž i vylepšit a posunout o třídu výš, tedy mezi hospodárnější budovy. Tím se obvykle zvedne její cena při prodeji nebo pronájmu. 

Pokud nedojde ke změně na obálce budovy aspoň z 25 %, platí průkaz energetické náročnosti 10 let. Po tuto dobu náleží budova do jedné ze sedmi kategorií od A (mimořádně hospodárná) až po G (mimořádně nehospodárná). 

Co patří do energetických výdajů?

Energetická náročnost budovy závisí na energetických a finančních výdajích na vytápění, ohřev vody, osvětlení a také větrání. Pokud tedy ve svém domě zapracujete například na izolaci, aby vám z něj neunikalo tolik tepla bez využití, může se dočkat i lepšího hodnocení v průkazu energetické náročnosti budovy. 

Kdy potřebujete PENB?

O tento průkaz budete muset ze zákona usilovat, když budete:

  • prodávat byt nebo dům,
  • pronajímat byt nebo dům,
  • postavíte novostavbu, veřejnou budovu (a další kategorie budov),
  • pronajímat nebo prodávat budovu jako SVJ,
  • žádat o dotaci (třeba o dotaci na zateplení) z programu Nová zelená úsporám.

Možná jste si všimli, že v inzerátech, jejichž předmětem je pronájem nebo prodej bytu nebo domu, se často objevuje třída G. Nemusí to ale nutně znamenat, že jde o mimořádně nehospodárnou nemovitost. Při vystavovaní inzerátu totiž ještě nemusí být vystavený PENB – prodávající (nebo pronajímatel) ho ale musí doložit ještě před zahájením prodeje nebo pronájmu (nejpozději však při podpisu kupní či nájemní smlouvy). PENB přitom musí vždy vystavit certifikovaný specialista.

foto: BNP Paribas Personal Finance SA
Energetické štítky pravděpodobně znáte i v souvislosti se spotřebiči. U nich pozor na to, že v březnu 2021 došlo k jejich úpravám. foto: BNP Paribas Personal Finance SA

Jak posunout budovu do úspornější třídy a získat dotaci na zateplení?

Jak už bylo řečeno, PENB platí po dobu 10 let. Výjimka z pravidla nastává tehdy, když dojde na obálce budovy ke změně aspoň z 25 %. Můžete například vyměnit okna za modernější nebo zateplit fasádu. Tento krok se ve většině případů vyplatí – nejenže zvedne hodnotu nemovitosti, ale můžete na něj čerpat i dotaci z programu Nová zelená úsporám. Jak?

V případě rodinného domu máte na dotaci nárok při zateplení obvodových stěn, střechy, stropu a podlah. Výše dotace závisí na upravované ploše obálky budovy. Zpět se vám může vrátit až 50 % celkových způsobilých výdajů, maximálně však 550 000 Kč. Program se zaměřuje ale i na ty, kteří uvažují o výměně oken či dveří. Při čerpání 50% dotace se každopádně návratnost investice sníží na poloviční dobu, což už stojí za zvážení. Platí tu taky zvýhodnění pro žadatele z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje a také pro majitele památkově chráněných objektů.

U bytových domů můžete dotaci čerpat také při zateplení obvodových stěn, střechy, stropu a podlah, ovšem dotace může dosáhnout nejvýše 40 % celkových způsobilých výdajů. Žádost o tuto podporu z programu Nová zelená úsporám je ale určena jen pro vlastníky bytových domů na území hlavního města Prahy. Ostatní mohou žádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního systému.

Dotace přijde později, vy ale potřebujete finance hned

Pokud nemáte dostatečné úspory, pravděpodobně přemýšlíte, jak to celé zorganizovat. Naštěstí na ekologické počínání Čechů už myslí třeba Hello bank! se svou EKO půjčkou. Na zateplení (i jiné změny) si můžete půjčit s příznivým úrokem 3,9 % a k tomu máte možnost využít bezplatného poradenství při podávání žádosti o dotaci. A i když se to na první pohled nemusí zdát, tato pomoc bankéřů značným ulehčením.