Nejjižnější větrná farma stojí v Antarktidě

Antarktida, pátý největší, přitom ale nejméně obydlený kontinent, byl ještě před 500 lety považován za bájnou zemi. Dnes ji pravidelně osídluje několik tisíc výzkumníků přebývajících na několika základnách. Ty bývají obvykle poháněny dieselovými agregáty. V lokalitě Ross Island nyní část výkonu nahradily větrné elektrárny. pokračování…
větrné turbíny - Meridian Energy - Antarktida

Větrná farma na Rossově ostrově (Ross Island) u Scottovy základny (NZ) byla vybudována společností Meridian Energy se sídlem na Novém zélandě. Cena: 7,4 mil. dolarů. Výkon téměř 1 MW dodávají tři 333kW turbíny Enercon, které dokáží zajistit až 11% spotřeby základny.

větrné turbíny - Meridian Energy - Antarktida

To znamená snížení roční spotřeby paliva o 454 249 litrů, snížení emisí oxidu uhličitého o 1370 tun a samozřejmě ušetření pěkných pár tisíc dolarů. Aby se základna vyhnula případným výkyvům v dodávce elektřiny, byl do systému nainstalován také 500kW setrvačník PowerStore.

U slavnostní ceremonie k zahájení provozu byla mimo jiné přítomna vdova po siru Edmundu Hillarym, lady June Hillary a její syn Peter Hillary.

zdroj: inhabitat

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *