6 tipů, jak ušetřit na vytápění a ulehčit peněžence

Letošní zimu už se vystřídala celá řada klimatických podmínek – dlouhé mrazy s vánicemi i silnými větry nahradily takřka jarní teploty s oblevou, které za pár dní opět vystřídaly vánice. Výjimkou nebyly teplotní skoky o 15 °C během několika málo dnů. 

V takovýchto časech je důležitější než kdy jindy mít správně a efektivně fungující vytápění, které se takovým změnám dokáže snadno přizpůsobit. Například chytré řešení vytápění od Netatmo jako radiátorové hlavice či termostat se o většinu práce postarají sami, a navíc pomohu k větším úsporám za energie. Níže přinášíme 6 tipů, jak správně topit v zimě a ulehčit peněžence.  

Stanovte si ideální teplotu a tu udržujte

Odborníci doporučují, že ideální teplota v místnostech by se měla pohybovat okolo 21 °C až 22 °C. V koupelně by mělo být tepleji, naopak na spánek jsou vhodné spíše nižší teploty nepřesahující 20 °C. Mnoho lidí však své domovy zbytečně přetápí až na 24 °C. Každý stupeň navíc se však okamžitě významně odrazí na účtu za topení. Například pouhým snížením z 23 °C na 22 °C lze uspořit 5-6 % nákladů. K pohodlné regulaci topení významně pomůžou inteligentní termostatické hlavice Netatmo. Jejich výměna je jednoduchá a zabere jen několik minut. Uživatel si pak může přizpůsobovat si teplotu v každé místnosti zvlášť pomocí chytrého telefonu či tabletu. 

Vsaďte na termostat

Pro ty, kteří disponují samostatným kotlem je ideální volbou termostat. Inteligentní termostat Netatmo na základě 5 otázek týkajících se životního stylu, nastaví individuální plán vytápění šitý na míru danému uživateli. Funkce Auto-Adapt analyzuje izolaci domu a venkovní teplotu a zaručí optimální teplotu bez zbytečného plýtvání energií. Instalace termostatu je navíc podobně jako u hlavic velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné technické znalosti.   

Místnost by nikdy neměla příliš vychladnout

Není pravda, že v době nepřítomnosti je zbytečné dům či byt vytápět. Poté co místnost vychladne musí kotel vynaložit daleko více energie, aby se místnosti opět vytopily. Ideální je v době nepřítomnosti nastavit termostat na teplotu okolo 18 °C. Termostat Netatmo například disponuje funkcemi Pryč a Hlídání mrazu, kvůli kterým si uživatel v době dovolené nemusí lámat hlavu s teplotou ve svém domově. Termostat se o vše postará sám. Navíc lze vše kontrolovat, popřípadě korigovat skrz chytrý telefon. 

Správné větrání

Krátce a intenzivně, to jsou dvě hlavní pravidla pro větrání v zimě. Ideální je párkrát za den otevřít okna dokořán na zhruba 10 minut. Pravidelným větráním se předejde příliš vlhkému či naopak suchému vzduchu v domácnosti. Větrání také zamezí vysokým hodnotám CO2. Termostatické hlavice Netatmo mají funkci “Detekce otevřeného okna”, která automaticky vypne vytápění v místnosti. Topení se v místnosti znovu zapne v případě zavření okna, či pokud je okno otevřené déle než 30 minut. Na příliš vysokou hladinu CO2 upozorní Inteligentní meteostanice od Netatmo, další z užitečných chytrých pomocníků do domácnosti. 

Zkontrolujte těsnění

Důležité je se ujistit, zda teplo zbytečně neuniká dveřmi či okny. Pokud je na těsnění viditelná koroze, musí se přelepit či utěsnit spáry silikonem. Samolepící těsnění zvládne každý nainstalovat během pár minut. Problémem mohou být i cihlové či panelové zdi, které část tepla pohlcují zpět. Levným a snadným řešením je například umístění speciální hliníkové folie za radiátor, která bude odrážet teplo zpět do místnosti.

Prach a odvzdušněné radiátory

Pokud kotel topí na plný výkon a v místnosti je stále zima, na vině může být neodvzdušněný radiátor. Odvzdušnění by se vždy mělo provádět na začátku topné sezóny. U moderních radiátorů vše vyřeší otevření odvzdušňovacího ventilu, který uvolní vzduch. Správnému proudění tepla může také bránit vrstva prachu na radiátoru. Je tedy dobré při pravidelném úklidu nezapomínat na otření radiátorů.