Dáni postavili dům kompletně z recyklovaných materiálů

Kam až může zajít snaha o snížení uhlíkové stopy ve stavebnictví? Odpovědět praktickým příkladem se pokusili dánští architekti ze studia Lendarger Arkitekter, kteří se rozhodli postavit dům s obytnou plochou 130 metrů čtverečních kompletně z recyklovaných materiálů.

Bydlet v domě z recyklovaných materiálů neznamená zříci se pohodlí. foto: Lendarger Arkitekter
Bydlet v domě z recyklovaných materiálů neznamená zříci se pohodlí. foto: Lendarger Arkitekter © Jesper Ray

Obydlí, pojmenované Upcycle House, je ukázkou toho, jak nejrůznější recyklovatelné materiály mohou snadno najít uplatnění ve stavební praxi. Na druhé straně, náklady blížící se 180 000 dolarům nedělají z celého domu úplně tu nejpřístupnější variantu.

Realizaci odvážného projektu zafinancovala nadace Realdania Byg spíše z prezentačních důvodů, než jako klasický návrh nového obytného eko-domu. Hlavní cíl, tedy maximální snaha o snížení uhlíkové stopy, se však podařilo Dánům splnit na výbornou.

Dům, který zvenčí působí velmi moderním dojmem, se přitom na první pohled vůbec nezdá být „skládankou“. Základem celé konstrukce jsou dva vyřazené přepravní kontejnery, zvenčí překryté izolační vrstvou. Ta vytvořila z „dvojčat“ kompaktní korpus celého domu.

Střecha a vnější fasáda je vytvořena z trapézových profilů recyklovaného hliníku z nápojových plechovek, doplněná o bloky slisovaného tetrapaku. Obložení vnitřních stěn a další izolaci zajišťují desky z recyklovaného korku, obklady v koupelně pocházejí pro změnu z recyklovaného skla.

Upcycle House byl stavěn (skoro se chce říct konstruován) s maximálním důrazem na energetickou efektivitu včetně začlenění prvků pasivního domu. I proto jsou jednotlivé prostory pečlivě rozčleněny podle průměrné bilance průměrných vnitřních teplot, orientace ke světové straně, optimalizace přísunu světla z venku, stejně tak i zastínění a přírodní ventilace.

Ve výsledku uvnitř narazíme na prostornou kuchyni, čtyři malé oddělené ložnice, koupelnu a „provozní komoru“, kde jsou umístěny ovládací prvky klimatizace a vytápění. Součástí domu je pak i velký venkovní vyhřívaný skleník a prostorná terasa, situovaná na jižní straně objektu.

Anders Lendager, vedoucí architektonického studia, k tomu podotýká: „Původně jsme předpokládali, že se užitím recyklovaných materiálů dostaneme na úsporu CO2 okolo 65 %. Víc jsme nepovažovali za reálné. Jenže když jsme na výsledku přepočítali materiál podle standardů LCA (Life Cycle Assesment), zjistili jsme, že Upcycle House „uspořil“ 86 %, oproti jiným srovnatelným stavbám. A v ten moment se už musíme ptát proč, když je to možné, to nedělají i ostatní? Jestli je možné využívat recyklovatelné stavební materiály v takovém rozsahu, proč u nás neexistuje něco jako stavební kvóta pro minimální podíl recyklátu?

Sdílet:

2 komentáře: „Dáni postavili dům kompletně z recyklovaných materiálů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.